Electrica vrea să spargă monopolul Enel din Bucureşti şi vine cu oferte de energie pentru populaţie. Cât câştigi la factură

După ce Enel a deschis magazin de vânzare de curent în Ardeal, tocmai ca să fure din clienţii persoane fizice ai Electrica, cei de la Electrica răspund. Compania, care are 3,6 milioane de clienţi pe zona de furnizare în nordul Munteniei şi în Transilvania, a lansat o ofertă prin care încearcă la rândul ei să ia din clienţii Enel. 
Mihai Nicuţ - mar, 17 mai 2016, 21:00
Electrica vrea să spargă monopolul Enel din Bucureşti şi vine cu oferte de energie pentru populaţie. Cât câştigi la factură

Electrica Furnizare, compania care alimentează cu energie electrică în regim reglementat consumatorii din Transilvania şi Nordul Munteniei, a lansat o ofertă de energie electrică în sistem de piaţă liberă pentru clienţii casnici din Bucureşti, care primesc energie de la Enel.

Clenţii care aleg să se mute de la Enel, unde primesc energia la preţ reglementat de stat, la Electrica, au parte de o factură lunară cu până la 14% mai mică, potrivit informaţiilor oferite de cei de la call center-ul Electrica.

Oferta celor de la Electrica este valabilă până la sfârşitul lunii iunie. Tariful este fix, timp de un an şi jumătate, iar noul contract de furnizare de energie poate fi semnat în maximum o săptămână, existând chiar disponibilitatea celor de la Electrica să se deplaseze la domiciliul viitorului client pentru semnarea contractului. Mai mult, ca un amănunt de culoare, dar care arată cât de mare a devenit interesul pentru acest nou segment de piaţă, al furnizării de energie în regim de piaţă liberă pentru populaţie, cei de la Electrica au trimis ofertele în cutiile poştale ale bucureştenilor cam în aceeaşi perioadă în care se primesc facturile de electricitate de la Enel.

Modalitatea de facturare  din oferta Electrica este apropiată de cea folosită de majoritatea consumatorilor de energie alimentaţi în regim reglementat, care au ales tipul de abonament monom cu rezervare. Cine doreşte să se mute la Electrica, va plăti un abonament zilnic, alături de valoarea energiei electrice consumate. Oferta o puteţi vedea în ataşament.

Cât cîştigi la o factură de 100kWh pe lună

Economia pe care ar face-o bucureştenii care s-ar muta de la Enel la Electrica ar fi de 7,6%, pe lună la factură, la 100 kWh lunar. Potrivit calculatorului de tarife am Enel, clienţii casnici din Bucureşti care primesc energie electrică în regim reglementat de la Enel în baza abonamentului de tip monom cu rezervare, plătesc 55,38 lei. O factură Electrica pentru bucureşteni, pentru acelaşi consum, ar fi de 51,18 lei. O reducere de 4,2 lei pe lună, sau 7,5%, faţă de oferta Enel. În niciunul dintre cazuri nu am luat în calcul taxa radio-TV.

Oferta celor de la Electrica este de fapt un contra-atac la ce a făcut Enel. În luna martie, italienii au anunţat că au deschis un magazin de vânzare de energie electrică în Cluj, în care clienţii persoane fizice, clienţi în regim reglementat ai Electrica, primeau oferte de furnizare de energie electrică . Enel a punctat astfel o premieră de piaţa de energie electrică, fiind primul frunizor mare care deschide primul punct de vânzare de electricitate pentru clienţii casnici din afara zonei sale tradiţionale de distribuţie şi furnizare.

Potrivit unor calcule ECONOMICA.NET pe care le puteţi citi aici, oferta celor de la Enel era cu până la 7,7% mai bună, la acel moment, faţă de preţurile la energia furnizată de Electrica în regim reglementat în Transilvania.

Potrivit legii, toţi consumatorii casnici de energie electrică au dreptul, mai nou, să schimbe furnizorul de energie electrică, iar  Consumatorul poate încheia contractul de furnizare prin care plăteşte energie electrică la preţ reglementat de stat şi poate încheia un nou contract, cu un alt furnizor, care vine cu un preţ mai mic. Diferenţele nu pot fi fi foarte mari însă, pentru că doar 30% din factura de electricitate reprezintă costul energiei şi tariful de furnizare, adică acele componente care pot varia în funcţie de locul de unde cumpără furnizorul energie sau de capacitatea lui de a negocia. Restul tarifelor  (injecţie in retea, servicii de sistem, tarif de distribuţie, accize, certificate verzi, contribuţie de cogenerare, TVA), sunt reglementate de stat.

Puteţi vedea cum schimbati furnizorul de energie electrică aici

Nu doar Electrica vrea să fure din clienţii Enel. RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii fixe de comunicaţii din România, a invitat bucureştenii să treacă la Digi Energy, serviciul nou prin care compania oferă energie electrică pentru populaţie. După cum puteţi citi aici, RCS&RDS are oferte standard, oferte pentru cei care sunt deja abonaţi la un serviciu al companiei de internet, cablu, sau telefonie, care primesc o reducere de preţ la energie şi oferte pentru pensionari, care beneficiază de reduceri suplimentare. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, factura de energie pe care o va plăti un bucureştean care este deja abonat la un serviciu al RCS&RDS ajunge să fie cu 19% mai mică decât cea pe care o plăteşte acum la Enel.

Enel, unul dintre cei mai mari furnizori de energie în sistem reglementat, are şi oferte pentru clienţii care ar dori să primească energie în sistem de piaţă concurenţială. Astfel, compania are trei oferte, în regim de piaţă liberă, pentru consumatorii casnici, şi puteţi citi cât aţi câştiga la factură dacă aţi alege aceste oferte AICI

Electrica Furnizare SA deserveşte aproximativ 3,6 milioane de consumatori în regim reglementat, din peste 8,6 milioane, câte sunt în România. Potrivit propriilor date, cota de piaţă a companiei este de de 21,84%, fiind cel mai mare furnizor de energie electrică din România, atât pe piaţa încă reglementată, cât şi pe piaţa liberă, unde avea o cotă de 14,72%, la finalul anului trecut.

 

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...