Cât câştigi dacă vrei energie electrică de pe piaţa liberă, fără să schimbi furnizorul

Enel, unul dintre cei mai mari furnizori de energie în sistem reglementat, are şi oferte pentru clienţii care ar dori să primească energie în sistem de piaţă concurenţială. Care e diferenţa la factură?
Economica.net - Dum, 08 mai 2016, 21:00
Cât câştigi dacă vrei energie electrică de pe piaţa liberă, fără să schimbi furnizorul

În ultimele luni, tot mai multe companii vin cu oferte de energie electrică pentru populaţie, care are dreptul să schimbe furnizorul şi să primească energie în sistem de piaţă liberă, la preţ nereglementat de stat. ECONOMICA.NET a prezentat mai multe comparaţii între preţurile cu care vin furnizorii alternativi de electricitate şi cei tradiţionali.

Citeşte şi:

Factura de energie electrică a RCS&RDS în detaliu. Cât câştigă clienţii Enel care trec la Digi Energy

O firmă din Braşov angajează vânzători de curent pentru populaţie. Are deja 9.000 de clienţi în toată ţara

De data aceasta, am ales să facem o comparaţie între ofertele aceluiaşi furnizor. Enel, care furnizează în regim reglementat energie electrică în trei dintre cele opt zone de distribuţie din România, Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud (Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu) are şi trei oferte pentru clienţii persoane fizice care ar dori să renunţe la energia furnizată în regim reglementat, la preţul stabilit de stat şi să primească energie în sistem de piaţă liberă.
La un consum de 100 kWh lunar, factura plătită de un client Enel care primeşte energie în sistem reglementat, pe baza celui mai utilizat tip de tarif din România (monom cu rezervare) este de 55,24 lei, fără a lua în calcul şi taxele radio şi TV.

Enel a lansat însă şi alte trei oferte pentru clienţii casnici, care ar dori să primească energie în sistem de piaţă liberă. În cazul Enel E-light 24, un contract pe 24 de luni care presupune şi el un abonament zilnic, pe lângă plata energiei electrice, la un consum de 100 kWh pe lună, valoarea facturii este de 52,97 lei, fără taxa radio-tv, aşadar economia ar fi de 2,27 lei pe lună. În cazul Enel în Familie 24, un contract pe 24 de luni, fără vreo componentă de abonament, o factură lunară de 100 kWh înseamnă 54,05 lei, deci consumatorul face o economie de 1,19 bani. În cazul Enel în familie 12, un contract de acelaşi fel, dar încheiat pe doar 12 luni, valoarea unei facturi de 100 kWh este de 54,29 lei, deci economia lunară ar fi de doar 0,95 lei. Sumele nu includ contravaloarea taxei radio-TV.

Pentru mai multe lămuriri referitoare la obligaţia de plată a celor 6,5 lei pe lună, cât reprezintă taxa radio-TV, citiţi aici:

Taxa radio – TV 2016 în factura la curent. Obligaţii de plată, scutiri şi amenzi

Te-ar mai putea interesa și
Şeful Bundesbank: BCE nu trebuie să extindă măsurile de stimulare 
Şeful Bundesbank: BCE nu trebuie să extindă măsurile de stimulare 
Ar fi de dorit ca Banca Centrală Europeană să reducă curând stimulentele de urgenţă şi să nu transfere flexibilitatea extraordinară a măsurilor sale de luptă contra crizei spre......
Legătura Oradea – A3: Constructorul Strabag, desemnat vineri câștigător
Legătura Oradea – A3: Constructorul Strabag, desemnat vineri câștigător
Vineri, 18.06.2021, au fost transmise adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractului pentru ...
Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico
Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico
Comisia Europeană pregătește un document care impune constructorilor auto care vând mașini în UE un termen de doar ...
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
Uniunea Europeană relaxează treptat începând de vineri restricţiile de intrare pe teritoriul său legate de coronavirus ...