Energia electrică se ieftineşte suprinzător şi semnificativ pe piaţa spot

Preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare) a scăzut semnificativ pentru energia livrată mâine, în condiţiile în care oferta de energie din surse tradiţionale este afectată de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia.
Mihai Nicuţ - joi, 17 ian. 2019, 11:38
Energia electrică se ieftineşte suprinzător şi semnificativ pe piaţa spot

Preţul mediu al pieţei, pentru toate intervalele orare, a scăzut de la 507 lei/MWh ieri, maxim istoric, la 375 de lei, iar preţul pentru orele de zi a scăzut şi el, de la 626 de lei, la 442 de lei, în condiţiile unui volum aproape identic de energie tranzacţionată, circa 80 GWh.

Datele OPCOM arată că, la raportarea preţurilor în euro, preţul mediu al întregii zile a scăzut cu 25%, cel mai mare de pe toate pieţele cu care România este cuplată (Ungaria, Cehia şi Slovacia), preţul de la noi fiind identic cu cel din Ungaria, atât ca medie zilnică (80,2 euro), a orelor de vârf (94,5 euro), cât şi a orelor de gol (65,8 euro). Pentru orele de zi, scăderea este şi mai accentuată, de 29%.

Scăderea de preţ are loc în contextul în care producţia de energie a ţării este afectată de greva minerilor din Oltenia, care a condus deja la oprirea unui grup al termocentralei Rovinari şi la potenţiala viitoare oprire a altor două.

Totuşi, se pare că piaţa se aşteaptă mâine la o potenţială creştere a generării, fie din surse regenerabile (este posibil să bată vântul mai tare) fie din cele clasice. Asta pentru că, pe relaţia de import din Ungaria, nu se mai importă la nivelul maxim al capacităţii, aşa cum s-a întâmplat astăzi, pe nu mai puţin de 13 intervale orare.

De regulă, preţul pe piaţa spot scade odată cu creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, care este cea mai ieftină. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi mai multe avertizări cod galben de intensificări ale vântului, valabile pentru această după-amiază în vestul şi nordul ţării. 

Totodată, debitele Dunării şi ale râurilor sunt în creştere, ceea ce va determina o majorare a producţiei Hidroelectrica. 

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării va creşte în următoarele zile, până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie, de 4.950 metri cubi pe secundă. 

Pe de altă parte, ieri, la Guvern, a avut loc o întâlnire a premierului cu toţi producătorii de energie electrică de stat şi cu oficialii Transelectrica, şi, în lipsa unui comunicat oficial al Guvernului, nu putem şti ce s-a discutat acolo.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...