EY România: Mediul de afaceri cere întâlniri cu autorităţile pentru a se lămuri cum sunt gândite taxele

Mediul de afaceri cere întâlniri cu autorităţile ca să se lămurească despre felul cum sunt gândite taxele şi să lămurească aspecte neclare precum şi eliminarea inconsistenţelor, a declarat joi, pentru Agerpres, Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică şi partener EY România.
Economica.net - joi, 31 ian. 2019, 12:24
EY România: Mediul de afaceri cere întâlniri cu autorităţile pentru a se lămuri cum sunt gândite taxele

„Situaţia este în continuare fluidă. Ministerul de Finanţe şi Guvernul stau ferm pe poziţii. Mediul de afaceri evident că se opune acestor măsuri şi cere discuţii, întâlniri ca să se lămurească felul cum sunt gândite aceste taxe, să lămurească aspecte neclare şi, evident, în măsura în care se va putea, a elimina inconsistenţele, probleme de concepţie a taxelor, să spunem, deci este ceva ce toată lumea urmăreşte cu sufletul la gură, aş spune. Însă în curând va trebui să fie un deznodământ cu trecerea bugetului şi atunci o să fie mult mai clar cum se aşează lucrurile exact”, a spus Alex Milcev.

Întrebat dacă mai este posibil să apară noi taxe până la publicarea bugetului, el a afirmat că nu se aşteaptă la noi taxe, dar a menţionat că există un alt proiect de ordonanţă de urgenţă care a scăpat atenţiei jurnaliştilor şi mediului de afaceri şi care nu impune noi taxe, dar impune mai multe reguli şi aduce mai multe concepte noi, precum consolidarea fiscală.

„Din ce ştim nu se întrevăd alte taxe, dar sperăm ca taxele impuse de la 1 ianuarie să ia formă mai puţin controversată şi mai logică”, a mai spus Milcev.

Ordonanţa de Urgenţă 114/29 decembrie 2018 instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, iar ANRE va elabora în ianuarie o metodologie în acest sens.

Pe de altă parte, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.

În ceea ce priveşte taxa auto, autorităţile au prevăzut că până la 30 iunie 2019 va fi returnată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu.

Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

În sectorul contrucţiilor, actul normativ prevede scăderea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajaţii din sector până în 2028. Totodată, pe parcursul anului viitor, salariul minim brut în sector creşte la 3.000 de lei.

Ordonanţa aduce modificări şi în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat. Astfel, un participant poate opta pentru trecerea la sistemul public de pensii după minim 5 ani de participare la un fond. Pe de altă parte, comisionul de administrare a fost redus la 1% de la 2,5%.

Ordonanţa 114/2018 prevede înfiinţarea unui Fond de Dezvoltare şi Investiţii care va finanţa proiecte din domenii precum educaţie, apă şi canalizare, reţele de energie electrică şi de gaze, drumuri, construcţii de baze sportive etc. Fondul va fi gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi prognoză şi va fi finanţat prin împrumuturi de la Trezorerie, acordate pe 20 de ani, în limita a 10 miliarde de euro.

De asemenea, se înfiinţează un Fond pentru dezvoltarea staţiunilor balneare.

Ordonanţa prevede şi susţinerea financiară a investiţiilor private, în limita a 500.000 de euro, în construcţia, înfiinţarea sau amenajarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv, în cadrul programului gROwth „Investim în copii, investim în viitor”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...