Fed ar putea majora rata dobânzii

Rezerva Federală a SUA este aproape de a-şi îndeplini misiunea privind reducerea şomajului şi stabilitatea preţurilor şi pare să se îndrepte spre modelul de politică monetară pe care oficialii l-au anticipat, a afirmat, joi, vicepreşedintele Fed, Stanley Fischer, într-un interviu acordat Bloomberg.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 13:45
Fed ar putea majora rata dobânzii

‘Nu vreau să vă dau cifre exacte, dar evoluţia economiei este în linie cu ceea ce ne-am dorit. Ne îndreptăm spre o rată a inflaţiei aproape de 2%, iar piaţa forţei de muncă va continua să se întărească’, a spus Fischer, întrebat despre perspectivele privind rata dobânzii.

‘Dacă aceste două lucruri se întâmplă, vom fi în direcţia la care ne aşteptăm, mai mult sau mai puţin’, a adăugat oficialul Fed, care a atras atenţia că a început şi procesul de creştere a salariilor.

‘Am spus asta de mult timp: ne aşteptăm la o creştere graduală a ratelor dobânzilor şi ar putea dura câţiva ani până vor ajunge la nivelul din anii precedenţi. Ne aşteptăm ca economia să înregistreze un ritm rezonabil de creştere’, a subliniat vicepreşedintele Fed.

Rezerva Federală a SUA va trebui probabil să majoreze curând dobânda de politică monetară, a afirmat, marţi, preşedintele Fed, Janet Yellen, avertizând asupra incertitudinilor privind politica economică a administraţiei Trump.

Întârzierea majorării ratei dobânzii ar putea lăsa Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) într-o poziţie precară, fiind nevoit în cele din urmă să majoreze ratele rapid, ceea ce ar putea provoca o recesiune, a afirmat şeful Fed.

”Nu ar fi înţelept să aşteptăm prea mult până când vom renunţa la politica monetară expansionistă”, a afirmat Janet Yellen în Senatul SUA, citând aşteptările Fed referitoare la o înăsprire a pieţei forţei de muncă şi o creştere a inflaţiei la 2%.

La reuniunea din 1 februarie, Rezerva Federală a SUA a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%, pe fondul încetinirii economiei în trimestrul patru din 2016 şi al uşoarei creşteri a ratei şomajului.

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a apreciat că perspectivele economice rămân pozitive şi a reiterat că anticipează o creştere graduală a ratei dobânzii, analiştii aşteptându-se la o decizie în acest sens în prima jumătate a acestui an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...