Finanţele au atras 30 milioane lei, printr-o licitaţie suplimentară pentru vânzare de obligaţiuni

Ministerul Finanţelor Publice a atras 30 milioane lei, printr-o licitaţie suplimentară pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate în aprilie 2014, operaţiune organizată doar pentru oferte necompetitive, în care cumpărătorii au plasat ordinele indicând numai suma vizată, nu şi randamentul.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 10:55
Finanţele au atras 30 milioane lei, printr-o licitaţie suplimentară pentru vânzare de obligaţiuni

Ministerul a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 44,1 milioane lei, însă a atras doar suma vizată, de 30 milioane lei.

Titlurile vândute marţi fac parte dintr-o emisiune de obligaţiuni care ajunge la maturitate în aprilie 2014, lansată iniţial în martie 2012, prin redeschiderea căreia Finanţele au atras şi luni 300 milioane lei. Ministerul Finanţelor Publice a acceptat să plătească în sesiunea de luni un randament de mediu de 4,37% pe an, iar maximul a fost de 4,39% pe an.

La o altă redeschidere a acestei emisiuni, în 10 aprilie, Trezoreria a acceptat un randament mediu de 4,99% pe an şi a vândut obligaţiuni de 600 milioane lei.

„În urma acestui rezultat (al licitaţiei organizate luni de Ministerul Finanţelor Publice – n.r.), randamentele pentru titluri de stat în lei au scăzut usor, cu 3-5 pb (0,03 – 0,05 puncte procentuale – n.r.) pe întrega curbă, iar în condiţiile unui plan de emisiuni puţin ambitios al MF în trimestrul curent (de 5 – 7 miliarde lei – n.r.), precum şi dat fiind fondul unor condiţii de lichiditate favorabile, ne aşteptăm ca tendinţa de scădere a randamentelor pentru titluri de stat în lei să persiste în viitorul apropiat”, afirmă analiştii ING Bank într-o notă emisă marţi.

Trezoreria a împrumutat în luna iulie deja 1,448 miliarde lei şi, respectiv, 336,5 milioane euro, în condiţiile în care a programat pentru această lună emisiuni de titluri de stat de 1,76 miliarde lei şi, respectiv, de 150 milioane euro. În luna iulie ajung la scadenţă titluri de 3,778 miliarde lei.

În luna iunie, Finanţele au vândut titluri de stat de 2,148 miliarde lei, suma reprezentând peste 70% din valoarea vizată, de aproape 3 miliarde lei. Suma mai mică a emisiunilor din luna iunie a fost determinată de creşterea randamentelor solicitate de investitori şi bănci, care a dus chiar la respingerea ofertelor la ultimele două licitaţii.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 28,266 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,42 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Eurostar a avut venituri record în 2023 şi vrea să comande 50 de noi trenuri
Eurostar a avut venituri record în 2023 şi vrea să comande 50 de noi trenuri
Compania Eurostar, operatorul trenurilor de mare viteză care fac legătura între Londra şi Paris via tunelul de sub Canalul Mânecii, a anunţat joi că, până în 2030, intenţionează să......
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării
evoMAG aniversează 19 ani și introduce două noi categorii de produse în portofoliu: birotică și jucării, parte a strategiei ...
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Slovacia. Premierul Robert Fico este în continuare în stare gravă
Premierul slovac Robert Fico este încă în stare gravă după ce miercuri a fost împuşcat de cinci ori şi a suferit ...
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI)
Studiu BCG: În industriile tehnologice, liderii femei sunt înaintea bărbaților în utilizarea inteligenței artificiale ...
Într-un studiu recent, Boston Consulting Group (BCG) a analizat în ce măsură femeile și bărbații acceptă utilizarea ...