Finanţele schimbă modul de calcul al impozitului pe gaze, ca să poată lua bani şi după liberalizarea de la 1 aprilie

Ministerul Finanţelor a elaborat proiectul de act normativ prin care se stabileşte cum vor fi taxaţi producătorii şi furnizorii de la gaze de la 1 aprilie, moment la care preţurile de achiziţie ale gazelor naturale din producţia internă destinate populaţiei şi producătorilor de energie termică vor fi liberalizate.
Economica.net - joi, 30 mart. 2017, 07:00
Finanţele schimbă modul de calcul al impozitului pe gaze, ca să poată lua bani şi după liberalizarea de la 1 aprilie

Producătorii de gaze naturale plăteau, până în momentul liberalizării pieţei, un impozit de 60%. Conform Ordonanţei de Guvern nr. 7/2013, „operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozit stabilit în condiţiile prezenţei ordonanţe. Impozitul prevăzut la alin. (1) este de 60% din veniturile suplimentare”.

Metodologia de calcul a impozitului utilizează, acum, preţul regementat de stat pentru gazele achiziţionate pentru populaţie.

Potrivit noului proiect de act normativ al Finanţelor, în baza de calcul a impozitului, preţul reglementat va fi înlocuit cu sintagma „PMPCC-preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici. În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieşele centralizate de gaze naturale, PMPCC reprezintă preţurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacţiile”.

Ministerul de Finanţe precizează că era nevoie de modificare pentru a putea impozita în continuare producătorii şi furnizorii de gaze şi după data de 1 aprilie, când, odată liberalizate preţurile, noţiunea de preţ reglementat la achiziţia de gaze nu mai există.

Tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă. 

„ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor”, a explicat Havrileţ. 

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preţ final reglementat pe care furnizorii pentru piaţa reglementată vor trebui să îl respecte. 

„Practic, în ceea ce priveşte preţul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferenţe mari faţă de preţul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puţin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferenţe mai mari de 5% faţă de acest preţ”, a subliniat şeful reglementatorului. 

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...