Firmele care angajează şomeri primesc subvenţii în valoare de 2.250 de lei pe lună – ANOFM

Angajatorii care încadrează persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii primesc, lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenţie în cuantum de 2.250 lei, a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), într-un comunicat de presă.
Economica.net - mie, 16 ian. 2019, 12:30
Firmele care angajează şomeri primesc subvenţii în valoare de 2.250 de lei pe lună - ANOFM

„(…) potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă sunt acordate subvenţii angajatorilor care încadrează persoane aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii. În acest sens, persoanele juridice primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenţie în cuantum de 2.250 lei, dacă încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată persoane din următoarele categorii: şomeri peste 45 ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, aceeaşi subvenţie o pot primi şi angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială. Subvenţia se acordă lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

În plus, de facilităţile subvenţiei în cuantum de 2.250 lei beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

„În situaţia încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenţilor, ANOFM acordă angajatorilor subvenţii în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadraţi absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap sumele se acordă pe o perioadă de 18 luni. Subvenţiile se acordă la solicitarea persoanelor juridice care angajează persoane din categoriile menţionate, înregistrate în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti”, se precizează în comunicatul citat.

ANOFM menţionează că facilităţile financiare destinate stimulării încadrării în muncă sunt susţinute şi prin proiectele implementate de către Agenţie şi cofinanţate din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...