Luăm avioane second hand americane. Ce s-a ales de avioanele de luptă ale României, vechi de doar 20 de ani

România a ales să cumpere avioane americane F 16 second hand, aflate momentan în dotarea forţelor aeriene portugheze, deşi avea o flotilă de avioane de vânătoare multirol de producţie sovietică, cumpărate acum doar 20 de ani, dar care au fost lăsate să ruginească.
Mihai Nicuţ - Dum, 13 oct. 2013, 21:09
Luăm avioane second hand americane. Ce s-a ales de avioanele de luptă ale României, vechi de doar 20 de ani

În 1987, România începea discuţiile cu Uniunea Sovietică pentru achiziţia de avioane de luptă MIG 29. Iniţial, s-a bătut palma pentru 14 avioane, preţul fiind de circa 230 de milioane de ruble, cam acelaşi şi în dolari, la acea vreme. Preţul includea avioanele, armamentul, dar şi pregătirea piloţilor. De partea română, negocierile au fost purtate chiar de generalul Victor Stănculescu.

Primele aparate, patru la număr, au ajuns la baza aeriană de la Constanţa, chiar în momentul în care comunismul începea să se prăbuşească în România, pe 21 decembrie 1989. Pe lângă cele 14 aparate, au mai ajuns în România încă cinci avioane. Aparatele au fost folosite până în anul 2004, când li s-a terminat resursa de zbor. Ultimul a ajuns la baza de la Kogălniceanu în anul 1994.

Armata romănă a decis să modernizeze flotila de avioane mai vechi MIG-21 pe care le avea, tot de producţie sovietică, împreună cu firma israeliană Elbit, contract despre care s-a scris mult în presa vremii. Este adevărat că numărul lor era mai mare: au fost modernizate în total 71 de aparate, iar la modernizare a participat şi o companie românească, Aerostar Bacău.

În curând, resursa de zbor a acestora se va epuiza. Avioanele sunt din anii 60, şi au fost rebotezate MIG 21 Lancer, după modernizare. România a cheltuit, în total, circa jumătate de miliard de dolari cu modernizarea lor. Până în anul 2010, au avut loc 24 de accidente în care au fost implicate avioane Mig 21, iar 11 piloţi şi-au pierdut viaţa.

Luăm 12 F-16 second hand

În acest an, după o lungă perioadă de tergiversări în care s-a discutat fie despre „F-uri” americane, fie despre Eurofighter Typhoon, fie despre Gripen-ul suedezilor de la SAAB, toate noi, Bucureştiul a optat. România va achiziţiona 12 avioane de luptă multirol americane second hand F 16, folosite de Forţele Aeriene Portugheze. Chiar vineri, Executivul a  aprobat semnarea unui Memorandum de Înţelegere cu Guvernul portughez pentru achiziţie.

„Guvernul României şi cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achiziţie, în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forţelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române „, se arată într-un comunicat MApN de vineri.

Ministerul precizează că în perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Portugalia, a personalului român ce va opera avioanele (9 piloţi şi 75 de tehnicieni). 

„Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA”, mai precizează MApN.

România a plătit Portugaliei o primă tranşă de 100 de milioane de euro pentru avioanele de luptă F-16 la mâna a doua care vor intra în dotarea armatei. Cele 12 avioane costă în total 628 de milioane de euro şi vor fi livrate în 2015. Potrivit ministrului Mircea Duşa, până la aducerea aparatelor în ţară, va avea loc pregătirea piloţilor în Statele Unite şi va fi adaptată infrastructura

Trebuia România să cumpere avioane americane second hand de generaţie veche, în condiţiile în care mai avea flotila de MIG 29, avion folosit încă de multe state, chiar din Europa? ECONOMICA.NET a solicitat un răspuns Ministerului Apărării, dat fiind că abia a fost aprobat memorandumul pentru achiziţia avioanelor din Portugalia.

„În perioada 1989-1994 au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române 21 de aeronave MiG-29, care au fost scoase din înzestrare printr-o Hotărâre a CSAT din anul 2004, intrând în procedură de valorificare. În prezent, Forţele Aeriene mai au în administrare 12 aeronave de acest tip, dislocate la  baza Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa”, se arată în răspunsul primit de la serviciul de presă al Ministerului Apărării.

De ce au fost scoase din uz  avioanele

În 2002, avioanele au fost consemnate la sol şi nu s-au mai ridicat niciodată.  Ce spune Ministerul:

„Decizia privind scoaterea din înzestrare a avioanelor MiG-29 şi alegerea avioanelor MiG-21 pentru modernizare a avut la bază considerente de eficienţă economică, de uniformitate a suportului logistic şi de eficacitate operaţională.  În procesul de elaborare a programului privind avionul multirol, structurile specializate din M.Ap.N. au efectuat studii de concept, iar varianta de modernizare a avionului MiG-29 MF nu s-a încadrat la niciun parametru de eficienţă tehnico-economică. Argumentele au inclus, printre altele: lipsa eficacităţii operaţionale, urmare a lipsei muniţiei specifice şi a numărului insuficient de aeronave, lipsa suportului logistic minimal, dificultăţile de sprijin logistic generate de lipsa suportului industriei naţionale de apărare, lipsa posibilităţilor reale de modernizare cu un partener din Alianţa Nord-Atlantică, care să asigure un nivel acceptabil de interoperabilitate”.

Şi totuşi, alţii au putut

Polonia este ţară membră NATO ca şi România, dar asta nu a împiedicat-o să-şi updateze avioanele de fabricaţie sovietică. În 2011, Polonia a semnat un contract pentru modernizarea a 15 aparate MIG 29, contract în care au fost implicată şi firma israeliană Israel Aircraft Industries (IAI). Valoarea totală a contractului a fost de doar 30 de milioane de dolari, iar avioanele trebuie livrate până în 2014. Primul a ajuns deja la polonezi în iulie. După modernizare, Polonia a anunţat că va folosi avioanele până în anul 2028.

Oficialii Ministerul Apărării de la Bucureşti nu au dorit să comenteze acţiunile omologilor lor de la Varşovia.

Mai mult, din răspunsul lapidar al Ministerului Apărării Naţionale nu reiese ce s-a întâmplat cu cele nouă avioane care lipsesc. Se ştie că statul român a încercat să le vândă în repetate râduri, prin Romtehnica. Ultima tentativă de vânzare a avut loc în 2011, dar a fost un eşec. Avioanele au fost apoi  vândute pe bucăţi, pentru componente. Mai mult, potrivit relatărilor din presa de atunci, cinci motoare de pe Mig-urile 29 din dotarea armatei române au ajuns exact în Polonia, unde au fost recondiţionate.

Puteţi vedea, în galeria alăturată, întrebările ECONOMICA.NET adresate Ministerului Apărării Naţionale şi răspunsul instituţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber capitalul în interiorul blocului comunitar, o declaraţie care se adaugă......
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde ...
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...