FMI şi Republica Moldova au ajuns la un acord privind un nou program de finanţare pe 3 ani

Autorităţile din Republica Moldova şi experţii Fondului Monetar Internaţional au ajuns marţi la un acord privind un nou program de finanţare, pe o perioadă de 3 ani, în valoare de 179 de milioane de dolari, informează Reprezentanţa permanentă a FMI în Republica Moldova, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 20:38
FMI şi Republica Moldova au ajuns la un acord privind un nou program de finanţare pe 3 ani

‘Experţii FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord asupra unui program de reforme economice susţinut de un aranjament de finanţare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanţare va fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord trebuie să fie aprobat de conducerea FMI şi de Consiliul Executiv’, a declarat, la Washington, şefa misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar.

Termenii acordului de finanţare vor fi analizaţi în Consiliul Executiv al FMI ce ar putea avea loc în luna octombrie din acest an ‘în cazul în care autorităţile din Moldova vor implementa setul de acţiuni prioritare’.

Potrivit oficialului FMI, noul angajament financiar ECF/EFF va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă şi în avans a situaţiei privind guvernarea în sectorul financiar şi cadrul de supraveghere a acestui sector.

‘Noul program va juca un rol catalizator în vederea deblocării suportului de la donatori şi susţinerii dezvoltării economice şi se va sprijini pe doi piloni, iar primul vizează politicile de asigurare a stabilităţii macroeconomice şi financiare. Programul are ca scop abordarea vulnerabilităţilor în structura netransparentă a acţionarilor băncilor şi cadrul slab de supraveghere şi de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menţinerea stabilităţii preţurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb. Politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanţare, în vederea consolidării investiţiilor publice şi susţinerii obiectivelor sociale şi de dezvoltare’, a spus reprezentantul FMI.

Cel de-al doilea pilon urmăreşte îmbunătăţirea reformelor structurale în vederea susţinerii creşterii economice.

‘Programul autorităţilor, susţinut de aranjamentul ECF/EFF face parte dintr-un cadru mai amplu de dezvoltare care va pune Moldova pe făgaşul unei creşteri durabile cu suportul celorlalţi parteneri internaţionali. Reformele structurale vor avea ca scop ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investiţiilor şi sporirea potenţialului de creştere economică a Moldovei. Măsurile iniţiale vor sprijini eforturile autorităţilor în lupta împotriva corupţiei, politica durabilă din sectorul energetic şi agenda de reforme bugetar-fiscale, în special ce ţin de mobilizarea veniturilor, sporirea eficienţei cheltuielilor precum şi diminuarea riscurilor bugetar-fiscale’, a mai menţionat Ivanna Vladkova-Hollar.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul FMI, o misiune de experţi a instituţiei financiare internaţionale condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chişinău, în perioada 5-15 iulie 2016, pentru a discuta un posibil acord pe o perioadă de trei ani, finanţat prin mecanismele de creditare ale FMI – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF) – în valoare de circa 180 milioane dolari SUA, pentru susţinerea programului de reformă economică a statului.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...