Fostul ministru britanic de externe: Nu e prea târziu pentru a salva Brexit-ul

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson a declarat miercuri în faţa Parlamentului de la Londra "că nu este prea târziu pentru a salva Brexit-ul", la zece zile după demisia sa din guvern în urma dezacordului faţă de strategia premierului Theresa May, relatează AFP.
Economica.net - mie, 18 iul. 2018, 17:02
Fostul ministru britanic de externe: Nu e prea târziu pentru a salva Brexit-ul

El i-a reproşat premierului conservator că a deviat spre un ”Brexit din care mai rămâne doar numele” şi i-a cerut „să schimbe tactica”, într-o scurtă declaraţie care a vizat încă o dată subminarea autorităţii Theresei May, în momentul în care se negociază ieşirea ţării din Uniunea Europeană, programată să devină efectivă 29 martie 2019, cu o perioadă de tranziţie până la finele anului 2020.

„Încă mai avem timp în aceste negocieri”, a mai spus Boris Johnson, care susţine o rupere clară de UE, în timp ce primul-ministru se îndreaptă spre un „soft” Brexit, ceea ce înseamnă menţinerea unor legături strânse cu UE.

Boris Johnson i-a cerut Theresei May să revină la viziunea despre Brexit pe care a expus-o în ianuarie 2017 în discursul său de la Lancaster House şi care ilustra un Regat Unit „puternic şi independent”.

„Problema nu e că nu am reuşit să afirmăm necesitatea unui acord de liber schimb ca acela care a fost prezentat la Lancaster House, ci că nici măcar nu am încercat”, a spus Boris Johnson în Parlament.

„Trebuie să încercăm astăzi, pentru că nu vom avea altă şansă să facem acest lucru bine”, a continuat el în discurs.

Boris Johnson a demisionat la 9 iulie din funcţia de ministru de externe, decizia sa survenind după cea a fostului ministru pentru Brexit, David Davis, la doar câteva zile după ce premierul britanic Theresa May obţinuse acordul miniştrilor săi pentru strategia pentru Brexit. Boris Johnson a avertizat că Marea Britanie ar putea ajunge un fel de colonie a Uniunii Europene după Brexit, după ce guvernul de la Londra şi-a anunţat preferinţa pentru o relaţie comercială strânsă cu blocul comunitar după Brexit, notează Reuters.

Planul prezentat de premierul Theresa May are în vedere ca Marea Britanie să menţină la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, propunerile fiind însă mai restrictive la capitolul servicii, capitol care vizează în special centrul financiar londonez.

Londra şi Bruxelles ar trebui să ajungă la un acord până în octombrie, pentru a permite parlamentelor europene şi celui britanic să îl ratifice înainte de concretizarea Brexit-ului, la 29 martie 2019. Negocierile sunt prelungite şi se lovesc, în special, de problema graniţei între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră UE.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...