Gaze de şist: Polonia vrea să deschidă 50 de noi puţuri de explorare în fiecare an şi trece la exploatare

Polonia are deja 65 de puţuri de gaze de şist, mai mult decât oricare altă ţară din UE. Are în plan să deschidă 50 de noi puţuri în fiecare an, dar „se concentrează acum pe trecerea la exploatarea acestor resurse, scrie Euractiv. În România şi numai explorarea gazelor de şist este un subiect controversat.
Economica.net - vin, 12 sept. 2014, 21:03
Gaze de şist: Polonia vrea să deschidă 50 de noi puţuri de explorare în fiecare an şi trece la exploatare

Nu mai puţin de 16 companii petroliere au obţinut dreptul de explorare în 72 de perimetre concesionate de autorităţile poloneze. Printre companiile respective se numără şi Chevron, singura companie angajată în explorări controversate în România.

Polonia are deja 65 de puţuri de gaze de şist şi are în plan să deschidă 50 de noi puţuri în fiecare an, dar „se concentrează acum pe trecerea la exploatarea acestor resurse, scrie Euractiv.

Autorităţile poloneze spun că, expansiunea explorărilor nu va însemna o scădere a atenţiei date recomandărilor Comisiei Europene privind protecţia mediului şi susţin că la niciuna din cele 65 de explorări nu au fost înregistrate indicii de poluare sau contaminare a solului.

Polonia a modificat legile geologice şi de minerit pentru a include recomandările UE.

Şi în România O comisie interministerială lucrează la un nou pachet legislativ în domeniul petrolier, care ar putea include redevenţe diferite în funcţie de zăcămintele de hidrocarburi, dar şi un sistem separat pentru gazele de şist.

Autorităţile poloneze spun că nu există standarde care să se potrivească tuturor cazurilor înregistrate în perimetrele de gaze de şist şi presează CE să elaboreze un raport privind orice implicaţie cunsocută asupra mediului. Raportul va fi gata la începutul lui 2015.

Sondajele spun că 73% dintre polonezi sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist, după mai multe campani de informare publică. Astfel că Polonia cere CE să nu impună poveri „ne-necasare” companiilor petroliere.

O mare parte din teritoriul Poloniei, incluzând şi regiunea capitalei Varşovia, este susceptibilă de a adăposti rezerve comerciale de gaze de şist.

 

 

În România nu s-a făcut nici o campanie de informare publică privind gazele de şist, iar specialiştii autohtoni nu au puncte de vedere convergente privind pericolul pentru mediu al explorării acestor resurse.

Compania americană Chevron a reuşit să înceapă explorarea într-unul din perimetrele din judeţul Vaslui, dar numai sub protecţia jandarmilor. Chevron a obţinut concesiunea în câteva perimetre din judeţele  Vaslui şi Bîrlad şi din Dobrogea (la Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti).

Exploatarea gezelor de şist se face prin metoda fracturării hidraulice, care presupune folosirea unor volume uriaşe de amestec sub presiune de apă, nicip şi substanţe chimice. Ecologiştii acuză că această metodă pun în pericol mediul şi mai ales pânzele de apă freatică. 

O iniţiativă legislativă care ar fi interzis metoda a fost, totuşi, respinsă în Senatul României.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...