Geo Mărgescu, Forte Partners: Chiriaşii se uită la costuri mici per angajat atunci când caută spaţii de birouri

Compania Forte Parnters, care deţine mai multe terenuri pentru dezvoltări imobiliare în Bucureşti va demara la începutul anului viitor lucrările de construcţie la o clădire de birouri de lângă pasajul Basarab din Capitală. 
Andrada Ghira - mar, 06 oct. 2015, 11:16
Geo Mărgescu, Forte Partners: Chiriaşii se uită la costuri mici per angajat atunci când caută spaţii de birouri

Marile companii multinaţionale care se extind pe piaţa românească sunt în căutare de spaţii de birouri care să le aducă beneficii. Dacă în trecut se uitau la chiria pe mp, acum se uită la un cost per angajat cât mai mic şi vor spaţii cu o densitate mult mai mare. Companiile caută să repartizeze cât mai multe departamente pe un singur etaj. 

„În ultima vreme, foarte puţini vorbesc de un preţ pe mp. Ei vorbesc de un cost al lor per angajat şi încercăm să le demonstrăm chiriaşilor că acelaşi număr de angajaţi pot fi acomodaţi pe două etaje în loc de trei în altă clădire. Şi acesta a fost scopul nostru principal, iar genul de clienţi cărora de adresăm sunt cei din IT, outsourcing, servicii financiare. Pentru aceste companii contează foarte mult costurile per angajat şi este ceea ce ne diferenţiază pe noi prin proiectul The Bridge. Nu am semnat niciun contrat încă, este prea devreme, dar avem discuţii foarte avansate”, a declarat Geo Mărgescu, fondator şi CEO al Forte Partners. 

Forte Partners deţine 12.700 de mp din fosta fabrică Spicul din zona Orhideea din Bucureşti, şi unde va începe în primele luni ale anului viitor lucrările de construcţie la prima clădire de birouri din proiectul numit The Bridge. Prima clădire va avea o suprafaţă închiriabilă de 36.000 de mp şi necesită o invstiţie de 60 de milioane de euro. 

Suprafaţa închiriabilă per etaj este de 3.060 mp inchiriabili. „Vedem din ce în ce mai mult cereri din partea clienţilor care vor să consoldieze toate sau cât mai multe din departamente. Funcţionează foarte bine fluxul pe orizontală şi ne dorim să oferim suprafeţe mari per etaj. Încercăm să le dăm o posibilă împărţire şi să ajungem la o densitate de 6,5 mp per angajat. Media este undeva între 8 şi 10 mp”, mai spune directorul Forte Partners. 

Prima clădire va fi livrată în a doua parte a anului 2017, iar lucrările pentru cea de-a doua clădire, care va avea o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp, vor demara atunci când jumătate din prima fază va fi închiriată. Nivelul chiriei pentru prima clădire se ridică la 13 – 13,5 euro/mp, în timp ce compania ţinteşte un service-charge de 3,25 de euro. 

În total, proiectul The Bridge de la Orhideea va nevesita o investiţie de 85 de milioane de euro. 

„În funcţie de nivelul de pre-închiriere, contribuţia proprie în proiect este de circa 30-40%. Nu am semnat încă finanarea pentru proiect, dar suntem în discuţii cu bănci şi observăm că a revenit apetitul pentru finanţarea proiectelor imobiliare, cu toate că bancile sunt mai selective. Autorizaţia de construcţie o vom obţine în decembrie, iar lucrările vor demara în primele luni ale anului viitor”, mai spune Geo Mărgescu. 

Clădiri de birouri build to suit

Forte Partners mai este implicată în cosntrucţia unei clădiri de mici dimensiuni în apropiere de staţia de metrou Ştefan cel Mare. Anul trecut compania a cumpărat un teren de 1.400 de mp, pe care acum se construieşte o clădire de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 8.400 mp. 

Potenţialii chiriaşi sunt companiile care doresc să închirieze spaţii mici în zone cu acces la mijloacele de transport în comun. Forte Partners paote oferi spaţii de birouri build to suit de cel puţin 430 de mp. Investiţia în acest proeict se ridică la 10 milioane de euro. 

Forte Partners este deţinută de Ionuţ Dumitrescu, fondatorul Eurisko, Geo Mărgescu, cu o vastă experienţă în domeniul imobiliar, dar şi familia Jabra, fondatorii Nova Brasilia, afacere vândută celor de la Kraft Foods. 

Forte Partners are un portofoliu de 15 proprietăţi, clădiri de birouri şi spaţi comerciale din centrul Capitalei, dar şi terenuri pentru dezvoltări viitoare, care generează venituri evaluate la aproximativ 26 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...