Goana după aur: Cererea de bijuterii din aur a atins maximul ultimilor ani, de teama scumpirilor

Scăderea accentuată a preţului aurului a declanşat creşterea cererii de bijuterii în toată lumea în al doilea trimestru al anului, potrivit raportului World Gold Council, emis astăzi. Indienii şi chinezii cumpără cel mai mult. Investitorii sunt mai relaxaţi privind efectele crizei şi nici măcar băncile centrale nu mai cumpără atât de mult aur ca acum un an.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 aug. 2013, 10:43
Goana după aur: Cererea de bijuterii din aur a atins maximul ultimilor ani, de teama scumpirilor

Cererea totală de aur s-a ridicat la peste 856 de tone, în valoare de 39 de miliarde de dolari, în Trimestrul 2 al acestui an, cu 12% sub cea din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului World Gold Council (WGC), emis în această dimineaţă.

World Gold Council (WGC) este asociaţia celor mai mari 23 companii producătoare de aur din lume.

Cererea de aur pentru bijuterii a crescut, însă cu 37%, până la 575,5 tone şi cu 14% peste media ultimilor 5 ani.

Creşterea cererii de bijuterii din aur s-a datorat unor factori precum îmbunătăţirea „sentimentului consumatorilor şi a resurselor disponibile pentru investiţii, sau creşterea economică, dar toate acestea au fost eclipsate de scăderea preţului aurului“, spune raportul WGC.

Preţul aurului a căzut cu mai mult de 400 de dolari pe uncie (o uncie are 31,1034 grame), în Trimestrul 2. Aurul se cotează în prezent cu 1340 dolari / uncie.

A rezultat o „creștere frenetică,  uriașă, astfel încât lanţurile de aprovizionare au înregistrat blocaje în lanț, datorită întârzierii cu care oferta a satisfăcut cererea“, spun analiştii WGC.

Piaţa bijuteriilor este dominată de India şi China, care concentează peste 60% din volumul vânzărilor. Aceleaşi ţări acoperă 50% din piaţa monedelor şi lingourilor. La bijuterii, Orientul Mijlociu și țările mai mici din Asia urmează liderilor amintiţi.

Europa a fost singura regiune care nu a înregistrat o creştere a cererii de bijuterii de aur, dincauza grijii pentru ziua de mâine, precizează raportul citat.

Indienii şi chinezii s-au grăbit să cumpere aur, interpretând actuala scăderea preţului ca o fază temporară pe tendinţa multianuală de scumpire. 66% dintre marii cumpărători intervievaţi de WGC se aşteaptă la creşterea preţului aurului în următorii 5 ani.

Pe de altă parte, goana după aur a investitorilor pare să-şi fi consumat combustibilul, acest segment de piaţă tinzând să scoată statutul de refugiu al metalului preţios în afara parametrilor de criză.

Volumul cererii de aur pentru investiţii a scăzut de peste 2,7 ori în Trimestrul 2 din 2013, faţă de lunile aprilie – iunie 2012, până la 105,4 tone. Cererea a fost de peste 3,5 ori mai mică decât media ultimilor 5 ani.     

Nici băncile centrale ale lumii nu mai simt, la fel de presantă ca anul trecut, nevoia să-şi protejeze monedele cu tezaure tot mai mari de aur. Cererea lor de aur a fost  de peste 2,3 ori mai mică în Trimestrul 2 din 2013, faţă de T2 2012.

În 2013, preţul aurului va înregistra pentru prima oară în ultimii 13 ani. Investitori numai sunt atât de convinşi că metalul preţios este un activ sigur pe termen lung, după ce programele de stimulare monetară a economiei cu bani proaspăt tipăriţi derulate de marile bănci centrale nu au condus la creşterea inflaţiei.

Cererea estimată de World Gold Council pentru trimestrul al doilea reprezintă cel mai redus nivel din aceeaşi perioadă a anului 2009, potrivit raportului.

Cererea din India a atins 310 tone, urmată de China cu 275,5 tone. În Orientul Mijlociu, achiziţiile de aur au urcat cu 37%, la 67,4 tone. De remarcat este şi creşterea de 73% înregistrată în Turcia, unde bijutierii au încercat să profite de scăderea recentă a preţurilor pentru a acumula stocuri.

Producţia minieră de aur a crescut cu 4% în trimestrul al doilea, la 732,2 tone.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în......
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...