Grecia: Posibil acord „înainte de sfârşitul lui aprilie”, însă nu înainte de Paşte – Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat miercuri, la Madrid, că situaţia economică a Greciei rămâne 'sub control', exprimându-şi totodată opinia că niciun acord cu creditorii nu va fi semnat înainte de Paşti, dar avansând drept posibil termen finalul lunii aprilie, informează AFP.
Economica.net - mar, 31 mart. 2015, 12:43
Grecia: Posibil acord

‘Procesul de evaluare a planului (grec) este foarte complex şi nu prevăd progrese înainte de Paşti’, a declarat Donald Tusk, în timpul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

Atena şi creditorii internaţionali au ajuns, în 20 februarie, la un acord ce prevede prelungirea cu patru luni a vărsămintelor de împrumuturi internaţionale, dar care depinde totuşi de un plan de reforme al Greciei, în discuţie cu Bruxellesul, scrie Agerpres.

‘Cred că astăzi putem spune că situaţia din Grecia se află sub control’, a declarat Donald Tusk, în cadrul unui turneu al său în Malta, Spania şi Tunisia. ‘Sper că vom putea să ajungem la un acord până la sfârşitul lui aprilie, acest lucru mi se pare posibil’, a adăugat Tusk.

La rândul său, Mariano Rajoy şi-a exprimat, ca în alte ocazii, dorinţa ca aceste negocieri să se finalizeze cu un succes şi ca Grecia să rămână în zona euro.

Atena ‘trebuie să înţeleagă că pentru UE este foarte important ca mesajul transmis să fie acela că regulile jocului trebuie respectate’, a adăugat Rajoy, acuzat adesea de guvernul grec că este cu precădere dur la adresa sa.

Planul grec a fost dezbătut pe întreaga durată a weekendului de ”grupul de la Bruxelles’, compus din Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană (BCE), Comisia Europeană, Mecanismul european de stabilitate şi Grecia însăşi.

Tete-a-tete-ul dintre Atena şi creditori nu poate dura însă o veşnicie: guvernul grec trebuie să ramburseze 820 de milioane de euro în diverse creanţe (principal şi rata dobânzii) în aprilie, dintre care 460 de milioane de euro către FMI, şi să răscumpere bonuri de trezorerie în valoare de 2,4 miliarde de euro.

În lipsa unui acord, Grecia nu va obţine imediat cele 7,2 miliarde de euro ce reprezintă ultima tranşă din împrumuturile europene aşteptate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...