Grup Feroviar Român este interesat să preia CFR-ul din Grecia. Ce mai vor grecii să vândă

Grecia vrea să obţină anul viitor 3,5 miliarde de euro (patru miliarde de dolari) din vânzarea activelor de stat, inclusiv cele mai mari porturi ale ţării, a declarat vineri preşedintele Agenţiei de Privatizare din Grecia (HRADF), Stergios Pitsiorlas, într-un interviu acordat la Atena, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 16 oct. 2015, 18:00
Grup Feroviar Român este interesat să preia CFR-ul din Grecia. Ce mai vor grecii să vândă

Proiectele specifice, cum ar fi vânzarea participaţiei de 67% în porturile Pireu şi Thessaloniki, au fost incluse în acordul cu creditorii internaţionali şi vor fi realizate, a precizat Pitsiorlas. Alte firme scoase la vânzare sunt compania de cale ferată din Grecia, Trainose, şi compania de mentenanţă a materialului rulant Rosco. Grupul german Siemens AG şi cel francez Alstom SA sunt interesaţi de Rosco, în timp ce o societate mixtă alcătuită din Grup Feroviar Român (GFR) şi firma americană Watco Cos LLC vor licita pentru Trainose, a precizat şeful HRADF.

‘Câteva privatizări importante vor fi finalizate foarte rapid, în următoarele şase luni. Nu sunt optimist, sunt realist’, a afirmat Stergios Pitsiorlas.

Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut în iulie de Grecia (în valoare de 85 de miliarde de euro) prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani Grecia a obţinut din privatizări 3,5 miliarde de euro.

Vânzarea participaţiei de 66% în operatorul reţelei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia, Desfa, către grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan va fi finalizată la începutul lui 2016, cel mai târziu, a declarat Pitsiorlas. Ulterior, SOCAR va vinde 16% din Desfa şi există cumpărători interesaţi, a adăugat oficialul elen.

Precedentele Guverne de la Atena au obţinut câteva progrese în procesul de privatizare. O parte din portul Pireu a fost concesionată companiei chineze de transport Cosco, care a creat în ultimii trei ani 1.500 de locuri de muncă. Anul trecut, Loteria Naţională OPAP a fost vândută pentru 652 milioane de euro, iar unele clădiri deţinute de stat au fost, de asemenea, vândute.

Public Power Corporation lansase anul trecut o ofertă publică pentru vânzarea unei participaţii de 66% în ADMIE şi câţiva investitori, inclusiv compania chineză de stat Grid Corporation of China (SGCC) şi grupul italian Terna, s-au aflat pe lista scurtă a cumpărătorilor.

Creditorii internaţionali ai ţării au cerut privatizări ale porturilor, companiilor de apă şi canalizare şi companiei de poştă, în schimbul asistenţei internaţionale.

GFR este deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica. El a fost condamnat la începutul anului la 4 ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă într-un dosar care implică CFR Marfă. Procurorii au stabilit că Stoica i-a dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

Te-ar mai putea interesa și
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ceea ce îi face pe unii economişti să ceară Berlinului să reformeze cea......
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...