Guvernul promite FMI: Semnăm contractul de privatizare a CFR Marfă până la jumătatea lunii mai

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lui mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când "toate condiţiile vor fi îndeplinite".
Economica.net - lun, 28 ian. 2013, 11:17
Guvernul promite FMI: Semnăm contractul de privatizare a CFR Marfă până la jumătatea lunii mai

„Pentru CFR Marfă, pregătirile sunt avansate în vederea vânzării unui pachet majoritar de acţiuni către un investitor strategic. Vom organiza o licitaţie publică pentru selectarea căştigătorului şi intenţionăm să încheiem tranzacţia cât mai curând posibil, imediat ce toate condiţionalităţile din acordul de vânzare-cumpărare vor fi îndeplinite”, în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI obţinută de MEDIAFAX.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că privatizarea CFR Marfă a devenit „prioritatea numărul 1”, după ce săptămâna trecută spunea că va solicita ca această companie să nu mai fie trecută în proprietate privată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a respins privatizarea CFR Marfă pentru că se propunea varianta derulării procesului prin licitaţie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca în cazul Oltchim, ceea ce i s-a părut „inadmisibil”.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în cadrul acordului de tip preventiv aflat în derulare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrală), CFR Marfă (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica (participaţii majoritare.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele şi premierul au avut însă o întâlnire la finalul căreia surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că cei doi au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă, apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni.

Iniţial, Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă doar 20% din acţiunile CFR Marfă, dar ulterior s-a decis în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să fie vândut un pachet majoritar de acţiuni.

Ministerul Transporturilor a anunţat anul trecut că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în decembrie 2012, dar ulterior a comunicat că procedura este întreruptă întrucât strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de energie electrică a crescut ușor în primul trimestru, termocentralele au fost prima sursă de generare, România a rămas exportator net
Consumul de energie electrică a crescut ușor în primul trimestru, termocentralele au fost prima sursă de generare, România ...
Consumul național de energie electrică a crescut cu 2% în primul trimestru, iar producția cu 1%, cu cele mai mari scăderi pe componentele hidro și regenerabil. România a rămas însă......
Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele, în topul scumpirilor din aprilie 2024
Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele, în topul scumpirilor din aprilie 2024
Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele se află în topul scumpirilor înregistrate în aprilie 2024, comparativ ...
Rusia a preluat controlul asupra unei localităţi la nord de Harkov – surse neoficiale
Rusia a preluat controlul asupra unei localităţi la nord de Harkov – surse neoficiale
Forţele ruse au preluat în ultimele ore controlul asupra localităţii Lukianţî, în apropiere de graniţa cu Rusia şi ...
BNS: 15% din salariaţii cu contracte de muncă, timp complet, au salarii brute la nivelul salariului minim brut
BNS: 15% din salariaţii cu contracte de muncă, timp complet, au salarii brute la nivelul salariului minim brut
Aproximativ 15% din salariaţii cu contracte de muncă, cu timp complet, au salarii brute la nivelul salariului minim brut ...