Hossu: Proiectul Legii salarizării substituie legea actuală, nu este o ordonanţă tranzitorie

Proiectul Legii salarizării substituie actuala lege şi nu este o Ordonanţă de urgenţă tranzitorie, pe un an de zile, ce rezolvă problemele, a declarat luni, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, subliniind că sindicatele se aşteptau la un act care să corecteze disfuncţionalităţile, nu să se substituie legii ca atare.
Economica.net - lun, 11 apr. 2016, 11:38
Hossu: Proiectul Legii salarizării substituie legea actuală, nu este o ordonanţă tranzitorie

‘Este o propunere. Mâine în CNT (Consiliului Naţional Tripartit – n.r.) se va discuta legat de propunerea respectivă, pentru că sunt câteva elemente de bază pe care proiectul nu le rezolvă. Unul dintre ele este problemă, pentru că proiectul substituie Legea 284, adică legea actuală de salarizare pe care o abrogă în integralitatea sa, ceea ce înseamnă că Ordonanţa de urgenţă se substituie permanent de acum încolo şi nu este o Ordonanţă de Urgenţă tranzitorie pe un an de zile, care rezolvă problemele’, a spus Bogdan Hossu.

Acesta precizat că sindicatele se aşteptau la un act care să corecteze disfuncţionalităţile, nu să se substituie legii ca atare.

De asemenea, potrivit lui Bogdan Hossu, ordonatorilor principali de credite li se dă posibilitatea de stabilire a salariilor între un prag minim şi maxim, iar asta nu va conduce la ceea ce principial este prevăzut în proiectul de lege: la muncă egală să ai salariu egal.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice va fi discutat marţi în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, ce va avea loc la sediul Ministerului Muncii.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul urmăreşte eliminarea suprapunerilor salariale datorate creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajaţii care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), stabilirea şi calcularea salariilor în baza unui singur act normativ, eliminându-se vidul legislativ, mai ales pentru personalul nou-încadrat etc.

Astfel, raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcţia cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcţie vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale şi gradaţii. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii.

De asemenea, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradaţii se va face din 5 în 5 ani, cu excepţia primei gradaţii care se va acorda după 3 ani.

Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanţă de urgenţă va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...