IFA Berlin: Cele mai interesante gadget-uri prezentate la cel mai mare târg de tehnologie din Europa

A început ediţia din acest an a IFA Berlin, cel mai mare târg de electonice şi eletrocasnice de consum din Europa. Marile branduri din tehnologie au profitat de ediţia din acest an pentru a-şi prezenta ultimele creaţii.
Economica.net - vin, 02 sept. 2016, 21:03
IFA Berlin: Cele mai interesante gadget-uri prezentate la cel mai mare târg de tehnologie din Europa

Dacă în prima parte a anului au strălucit în lumina reflectoarelor smartphone-urile de vârf de la marile branduri, spectaculoase dar cu preţuri prohibitive pentru marea majoritate a clienţilor, modelele prezentate la IFA Berlin se adresează consumatorului chibzuit.

HTC, Huawei şi ZTE au venit la Berlin cu telefoane din gamele medii, care sacrifică specificaţiile de top de dragul unui preţ mai mic, dar păstrează carateristici care le recomandă în utilizarea de zi cu zi.

Huawei a prezentat Nova Plus, un smartphone cu un preţ recomandat în Europa de 429 euro la liber. Cu display full HD de 5,5 inci, procesor octa-core, 3 GB de memorie RAM, 32 GB spaţiu de stocare şi cameră de 12 megapixeli, Huawei promite o experienţă high-end la un preţ ceva mai mic faţă de „monştrii” de 600-800 de euro care iau de obicei prim-planul.

Ajută şi desingul, din aluminiu şi sticlă, companiile continuând să evite plasticul la construcţia telefoanelor.

Compania chineză propune şi modelul Nova, cu un preţ ceva mai mic, de 399 de euro. Clienţii trebuie să se mulţumească însă cu doar 2 GB de RAM şi 16 GB spaţiu de stocare.

HTC mizează la început de toamnă pe modelul One A9s, descris de o parte a presei drept foarte similar iPhone-ului ca design. Dispozitivul are ecran de 5 inci, cu rezoluţie HD 720p, şi este disponibil, la fel ca telefonul Huawei prezentat mai sus, în variante cu 2 GB RAM şi 16 GB stocare, sau 3 GB RAM şi 32 GB stocare. Ambele versiuni au cameră principală de 13 megapixeli.

Producătorul taiwanez a încercat să promoveze mai ales funcţia Boost+, care a debutat odată cu vârful de gamă HTC 10. Boost+ monitorizează consumul de energie al aplicaţiilor şi ia măsuri pentru a asigura o durată de viaţă cât mai lungă a bateriei.

Nimic despre preţ, însă ar trebui să fie apropiat sau ceva mai mic decât cei 399 de dolari (preţ recomandat în SUA) ceruţi pentru modelul A9, de anul trecut, pe care îl înlocuieşte A9s.

După lansarea cu succes, pe piaţa americană şi asiatică, a Axon 7, un telefon de 400 de dolari cu specificaţii care rivalizează cu Samsung S7, compania chineză ZTE a venit la Berlin cu fratele mai mic, denumit Axon 7 mini în pofida ecranului de 5,2 inci, rezervat în urmă cu câţiva ani segmentului phablet. Axon 7 mini are un design identic cu modelul mai mare, însă specificaţiile hardware au fost adaptate preţului mai mic, de sub 300 de dolari.

Astfel, ZTE propune un ecran full HD de 5,2 inci, 3 GB de RAM şi 32 GB de stocare cu slot microSD pentru carduri de memorie de până la 128 GB. Camera principală are 16 megapixeli.

Axon 7 mini va fi lansat în curând în SUA, la un preţ de sub 300 de dolari. Nu se ştie nimic despre disponibilitatea în Europa a noilor smartphone-uri ZTE.

Sony a lansat la IFA Berlin smartphone-ul Xperia XZ, noul vârf de gamă al companiei japoneze. Sony încearcă să se diferenţieze cu o cameră principală de 23 megapixeli, cea mai mare rezoluţie foto oferită de un smartphone din 2016, acompaniată de o cameră frontală de 13 megapixeli. La capitolul specificaţii hardware, Sony bifează un procesor de ultimă generaţie, acompaniat însă de doar 3 GB de memorie RAM în condiţiile în care concurenţa vine cu modele dotate cu 4 GB sau chiar 6 GB de RAM. Xperia XZ are un ecran full HD de 5,2 inci, este rezistent la apă şi praf şi este dotat cu senzor de amprentă. Preţul? Nimic oficial, însă dispozitivul este poziţionat în concurenţă cu modele precum Samsung Galaxy S7 sau Huawei P9, aşa că ne putem aştepta la un preţ de multe sute de euro.

Brandul japonez şi-a completat oferta la IFA şi cu un smartphone compact, cu specificaţii mai modeste decât fratele mai mare XZ, însă cu aceeaşi cameră foto spectaculoasă de 23 megapixeli.

IFA Berlin nu este însă un târg de telefoane.

Huawei a prezentat şi tableta MediaPad M3, cu ecran de 8,4 inci, rezoluţie 2560×1600, design metalic, 4 GB de RAM, 64 GB stocare internă şi baterie de 5.100 mAh, mai competentă decât majoritatea bateriilor de laptop. Toate la un preţ de referinţă de 329 euro în Europa.

Samsung a pus în centrul atenţiei smartwatch-ul Gear S3, rezistent la apă şi praf, cu GPS şi un nou design.

La standul Sony a putut fi admirată o pereche de căşti audio de lux care costă peste 2.000 de euro şi un player audio Walkman placat cu aur cu un preţ de 3.300 de euro.

Nu lipsesc nici laptopurile de la IFA Berlin. Acer a bifat ambele extreme, anunţând în acelaşi timp un „monstru” care cântăreşte 8 kilograme şi un ultrabook compact încoronat ca cel mai subţire laptop din lume.

Lenovo a pus în centrul atenţiei un nou laptop Yoga convertibil, cu balamaua inovatoare a producătorului chinez care permite aşezarea computerului în diverse poziţii.

„Vedeta” standului ASUS a fost smartwatch-ul ZenWatch 3. Compania taiwaneză încearcă să se diferenţieze cu un design premium. N-au lipsit nici laptopurile subţiri, uşoare şi compacte, completate de un monitor portabil de 15 inci pentru laptop.

La categoria produselor mai puţin spectaculoase, discrete, dar pe care le găsim utile în multe situaţii, Logitech a prezentat, la Berlin, un mouse wireless capabil să „vorbească” cu trei dispozitive simultan, compatibil cu Windows, Android, Linux şi Mac.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...