Încasările din TVA le concurează pe cele din 2017. Explicaţia ANAF: a picat Paştele altfel

Economia României a dat de la începutul anului semne că strânge cureaua în mod accelerat. Indiciul au fost încasările statului din TVA, al căror avans faţă de anul trecut se micşora cu fiecare lună. ANAF aştepta ca Paştele să întoarcă tendinţa, ceea ce s-a şi întâmplat, pentru moment. 
Ionut Tudorica - joi, 28 iun. 2018, 20:46
Încasările din TVA le concurează pe cele din 2017. Explicaţia ANAF: a picat Paştele altfel

În ianuarie 2018, sumele strânse din TVA erau cu 7,8% mai mari faţă de ianuarie 2017. Avansul s-a păstrat şi în februarie. După primul trimestru, brusc, acest avans a scăzut la numai 2,2%, ajungând în execuţia bugetară din aprilie la numai 1,1%.

Întrebaţi de ECONOMICA.NET care este sursa acestei evoluţii îngrijorătoare, experţii ANAF ne-au explicat că “nu există motive de îngrijorare. Paştele a picat altfel anul acesta” şi că o să vedem o creştere de încasări la TVA în mai, comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut. Ideea fiind că cheltuielile mari de consum ale populaţiei, prilejuite de Paşte, se reflectă în TVA-ul încasat de stat cu o lună mai târziu.

Într-adevăr, potrivit ultimei execuţii bugetare, publicată ieri seară,  încasările la TVA sunt mai mari cu 4% faţă de anul trecut, în urcare de la un avand de doar 1,1% în aprilie.

Dacă data Paştelui a contat atât de mult în rezultatele bugetului naţional la cinci luni, trebuie că o va face şi luna viitoare.

Paştele a fost anul acesta pe 8 aprilie, iar anul trecut a fost pe 16 aprilie, ceea ce înseamnă că, dacă ţinem cont de motivaţia ANAF,  această presiune evidentă pe înasările din TVA, comparativ cu anul trecut, se va muta în iunie.

 

 

Nu se ţine după consum

Explicaţiile autorităţilor rămân insuficiente. Faptul că încasările TVA nu ţin pasul cu avansul consumului, e arătat de statistica oficială.

La patru luni, când realizările din TVA aproape că stagnau faţă de anul trecut, Institutul Naţional de Statistică a calculat că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 7,6%.

De ce e important

TVA este cea mai importantă sursă de venit la bugetul statului, după contribuţiile sociale. Ocupă nu mai puţin de 19,8% din totalul încasărilor, mai puţin decât anul trecut, când ocupa 21,5%.

Mai relevant este însă faptul că încasările din TVA au scăzut ca procent în PIB, de la 2,5% din PIB în mai 2017, la 2,4% acum.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...