India a început să importe grâu din Bulgaria – Bloomberg

După ce a cumpărat grâu din Ucraina şi Rusia, India a început să cumpere grâu şi din Bulgaria, ţara vecină livrând cel puţin o navă cu grâu către India începând cu luna decembrie, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 12:09
India a început să importe grâu din Bulgaria - Bloomberg

Din cauza fenomenului meteo El Nino care a redus producţia de grâu a Indiei din acest sezon, al doilea mare consumator de grâu a fost nevoit să îşi majoreze importurile la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, estimează Departamentul american al Agriculturii. La rândul lor, traderii prognozează că India ar putea fi nevoită să importe între trei şi şase milioane tone de grâu.

‘Pe o piaţă în care există supraofertă, India aduce o binevenită cerere suplimentară. În prezent, estimăm că India va importa patru milioane de tone în perioada 2016-2017 şi precizăm că aceste cifre ar putea fi revizuite în sus’, a declarat Charles Clack, analist la Rabobank International.

India a cumpărat deja 1,5 milioane tone de grâu din Ucraina de la debutul actualului sezon, în luna iulie 2016, înlocuind Thailanda în calitate de cel mai mare cumpărător de grâu ucrainean. De asemenea, în luna noiembrie a anului trecut traderul elveţian Solaris Commodities a livrat Indiei o cantitate de 48.000 de tone de grâu din Rusia, cea mai mare livrare efectuată vreodată între cele două ţări.

Acum şi Bulgaria a început să profite. Potrivit surselor citate de Bloomberg, nava Orient Lucky care a plecat din portul bulgar Varna cu 25.000 de tone de grâu a descărcat luna trecută în portul Mundra din India.

‘Nu am văzut niciodată ca India să cumpere grâu din Bulgaria. Este neobişnuit ca India să importe grâu din regiunea Mării Negre’, a declarat Martin Roussev, director general la firma de export Vitagrain BG. Acesta a estimat că firmele din Bulgaria au încheiat deja contracte pentru a furniza aproximativ 200.000 de tone de grâu în India.

Livrările ar putea creşte şi mai mult după ce India va prelungi, până la data de 31 martie, o excepţie privitoare la utilizarea bromurii de metil, un fungicid pe care majoritatea exportatorilor de cereale din regiunea Mării Negre îl utilizează. Martin Roussev a spus că Bulgaria a cerut o scutire pentru a putea utiliza acest fungicid şi dacă cerea sa va fi aprobată ar putea vinde alte cargouri în februarie şi martie.

Sergey Feofilov, directorul general al firmei de consultanţă UkrAgroConsult, estimează că statele din bazinul Mării Negre ar putea exporta alte 1 -1,5 milioane de tone de grâu în India în cursul acestui sezon, cucerind o parte din cota de piaţă a furnizorilor tradiţionali Franţa şi Australia.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...