Întâlnire între Grecia şi creditorii săi, la Bruxelles

O nouă întâlnire între Grecia şi creditorii săi internaţionali va avea loc sâmbătă, la Bruxelles, în dorinţa de a progresa cu privire la lista de reforme ce trebuie adoptate de autorităţile de la Atena, cu o săptămână înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, care se va desfăşura la Riga, transmite AFP.
Economica.net - vin, 17 apr. 2015, 13:06
Întâlnire între Grecia şi creditorii săi, la Bruxelles

‘Grupul de la Bruxelles se reuneşte mâine după-amiază’, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Mina Andreeva.

Acesta este compus din reprezentanţii Guvernului grec, ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE), Mecanismului European de Stabilitate (MES) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), scrie Agerpres.

‘Evident, astăzi centrul de atenţie este Washingtonul’, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Mai mulţi comisari europeni, printre care cel pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, şi cel pentru pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, participă zilele acestea la reuniunile de primăvară ale FMI şi BM, la fel ca şi ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis.

Guvernul de la Atena negociază în prezent cu creditorii internaţionali eliberarea restului de 7,2 miliarde de euro din programul de asistenţă financiară încheiat în 2010, însă creditorii au condiţionat acordarea tranşei de prezentarea unei liste mai complete de reforme economice şi de un plan credibil pentru implementarea lor. În ultimele săptămâni, discuţiile dintre cele două părţi au stagnat, iar mai mulţi oficiali europeni şi-au exprimat scepticismul că un acord va fi convenit la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care este programată săptămâna viitoare. Eşuarea negocierilor ar putea duce la intrarea în incapacitate de plată a Greciei şi chiar la ieşirea din zona euro.

În acest context, agenţia Standard and Poor’s a retrogradat miercuri cu o treaptă ratingul datoriei Greciei, până la ‘CCC+’, însoţindu-l cu o perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor din jurul discuţiilor dintre Atena şi creditorii săi internaţionali. Potrivit S&P, ‘Guvernul grec îşi va epuiza rezervele financiare’ la 12 mai, dacă va achita, fără ajutorul creditorilor, sumele datorate la începutul lui mai către FMI, cu titlu de rambursare a împrumuturilor precedente din programul de salvare.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...