Interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi România ar putea fi gata peste patru luni

Operatorii reţelelor de transport a gazelor naturale din Bulgaria (Bulgartransgas EAD) şi România (Transgaz) au semnat miercuri, la Sofia, un contract cu firma austriacă Habau PPS Pipeline Systems SRL, pentru construcţia secţiunii subacvatice a interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi România, informează agenţia bulgară Focus.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 13:25
Interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi România ar putea fi gata peste patru luni

‘Semnarea acestui contract oferă Bulgariei oportunitatea de a avea primul interconector de gaze din istoria sa’, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova, prezentă la ceremonia de semnare. Oficialul bulgar a precizat că secţiunea de doi kilometri a interconectorului care va fi construită pe sub râul Dunărea s-a dovedit a fi cea mai dificilă parte a proiectului dar că, în conformitate cu termenii contractului semnat cu firma austriacă, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este 119 zile de la semnare. ‘Având în vedere acest lucru, sper foarte mult că ne vom revedea peste aproximativ patru luni la un alt eveniment prilejuit de inaugurarea interconectorului’, a declarat Temenuzka Petkova.

Termenul iniţial de finalizare a construcţiei gazoductului a fost iunie 2013, însă finalizarea a fost întârziată de problemele tehnice întâmpinate la construcţia secţiunii subacvatice a gazoductului.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania românească Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...