Intesa va achiziţiona activele viabile băncilor veneţiene care se confruntă cu probleme financiare

Cel mai mare grup bancar italian de retail, Intesa Sanpaolo SpA, se oferă să cumpere activele viabile ale celor două bănci care se confruntă cu probleme financiare - Veneto Banca şi Popolare di Vicenza - excluzând toate creditele neperformante şi riscurile legale, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 21 iun. 2017, 16:16
Intesa va achiziţiona activele viabile băncilor veneţiene care se confruntă cu probleme financiare

Intesa va finaliza tranzacţia dacă nu va fi afectat indicele său de adecvare a capitalului şi acordarea dividendelor, se arată într-un comunicat al creditorului italian.

‘Prin urmare potenţiala tranzacţie exclude orice majorare a capitalului pentru Intesa Sanpaolo,’ precizează instituţia financiară, care exclude achiziţionarea toate tipurilor de împrumuturi cu probleme şi obligaţiunile subordonate emise de cele două bănci veneţiene.

Şi directorul general al UniCredit SpA, Jean Pierre Mustier, s-a declarat încrezător că va fi găsită o soluţie pentru Veneto Banca şi Popolare di Vicenza, cu ajutorul altor creditori italieni.

Şeful celei mai mari bănci italiene după active conduce negocierile cu Executivul de la Roma şi autorităţile europene pentru a evita închiderea celor două bănci regionale, care ar fi mai costisitoare pentru sistemul bancar italian, au declarat recent pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

‘Văd întotdeauna jumătatea plină a paharului. Prin natura mea sunt un optimist şi sunt şi în acest caz’, le-a declarat Mustier jurnaliştilor când a fost întrebat dacă este încrezător că ar putea fi găsită o soluţie cu ajutorul altor bănci italiene.

Guvernul de la Roma intenţionează să conducă operaţiunea de salvare, dar autorităţile de concurenţă ale UE au cerut o injecţie privată de capital în schimbul aprobării asistenţei financiare. Necesităţile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, susţin sursele.

Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alţi creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deşi ar fi mai costisitor pentru ele dacă Veneto Banca SpA şi Popolare di Vicenza sunt închise, susţin sursele.

Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundaţiile bancare din Italia şi banca de stat CDP au fost de acord să înfiinţeze un fond numit ‘Atlas’, pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.

În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat.

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.

Grupurile bancare italiene UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA şi Veneto Banca SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...