Ioan Rus: Piteşti-Sibiu nu se califică pentru autostradă, ci pentru drum expres

Tronsonul care leagă Piteşti de Sibiu nu se califică pentru autostradă ci pentru drum expres, conform Master Planului General de Transport al României, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, în timpul prezentării documentului în faţa membrilor Comisiilor de transport reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 09:22
Ioan Rus: Piteşti-Sibiu nu se califică pentru autostradă, ci pentru drum expres

‘Piteşti – Sibiu, conform acestui Master Plan, se califică la regim de drum expres, dacă calculăm din punct de vedere economic, dar şi având în vedere că Sibiu – Făgăraş – Braşov şi tot ce înseamnă Valea Prahovei – Ploieşti – Bucureşti se califică la regim de autostradă, din cauza faptului că se canibalizează una pe alta şi din cauză că Sibiu – Braşov – Ploieşti – Bucureşti este disponibilă pentru peste două milioane de persoane plus o activitate economică masivă existentă din Bucureşti până în Sibiu, iar Sibiu – Piteşti se califică la regim de drum expres pentru că se adresează unui număr de peste un milion de locuitori şi o activitate economică deosebită în zonă’, a spus Rus.

Şi Bucureşti – Alexandria – Craiova este un tronson potrivit tot pentru drum expres, potrivit ministrului de resort.

‘Au fost discuţii cu privire la Bucureşti – Alexandria – Craiova, care nu se califică pentru autostradă, aşa cum unii dintre colegii mei şi-ar dori, pentru că se canibalizează cu Bucureşti – Piteşti – Craiova. Pentru a rezolva câteva zone ale ţării noi avem nevoie de partea de vest a ţării, Arad – Timişoara – Sibiu, de fapt Sibiul se rezolvă prin existenţa acelor autostrăzi la care se lucrează deja. Partea de nord – vest a ţării se rezolvă prin continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, partea de centru a ţării se rezolvă la Braşov, cu accesibilitate pe aceste două zone’, a explicat ministrul Transporturilor.

Ioan Rus a subliniat că nu sunt rezolvate, din punct de vedere al infrastructurii rutiere, Moldova, partea de sud-est a ţării, respectiv Constanţa – Tulcea, şi nici zona de sud-vest a ţării, în special Piteşti – Craiova, unde există cel mai mare exportator român.

‘Nu avem rezolvată Moldova, de aceea sunt planificate o autostradă şi un drum expres, nu avem rezolvată partea de sud-est a ţării, Constanţa – Tulcea, unde este prevăzut un drum expres la patru benzi, ca să existe o accesibilitate şi o conectivitate între sud-estul ţării şi zona centrală, şi partea de sud-vest a ţării, respectiv Piteşti – Craiova, în condiţiile în care la Piteşti există cel mai mare exportator român. Asta va trebui rezolvată în varianta acelui drum expres sau, dacă bugetul va avea bani, să spunem că îl vom transforma în autostradă de mâine, vom vedea, şi de asemenea se poate să rezolvăm acea zonă prin autostrada Piteşti – Craiova cu ieşire la Calafat, unde vom avea de parcurs încă 40 de km şi pe urmă pe Culoarul X, cel care vine din Belgrad’, a arătat Rus.

Conform Master Planului de Transport, România ar mai avea nevoie de 656 de kilometri de autostradă, care se vor adăuga celor 644 existenţi, 2.226 de kilometri de drumuri expres, 2.674 kilometri de drumuri TransRegionale, 293 de kilometri de drumuri EuroTrans şi 172 de kilometri de variante ocolitoare.

Costurile estimate pentru realizarea celor 656 km de autostrăzi, până în 2030, se ridică la 6,589 miliarde de euro, fără TVA, potrivit Master Planului General de Transport al României, iar pentru drumurile expres – 17,519 miliarde de euro, fără TVA.

Proiectele de autostrăzi prevăzute în Master Plan pentru a fi construite până în 2030 sunt: Sibiu – Braşov (103 kilometri), costuri estimate de 690 milioane de euro, fără TVA, Ploieşti – Comarnic (49 kilometri, 310 milioane de euro, fără TVA), Craiova – Piteşti (115 kilometri, 870 milioane de euro, fără TVA), Braşov – Bacău (158 de kilometri, 2,068 milioane de euro, fără TVA), Gilău – Borş (177 kilometri, 1,534 milioane de euro, fără TVA), Comarnic – Braşov (54 kilometri, 1,117 milioane de euro, fără TVA), acest ultim proiect fiind şi cel care se califică cel mai bine pentru autostradă, din punct de vedere al indicatorilor utilizaţi.

La capitolul drumuri expres, documentul prevede 16 proiecte: modernizarea centurii existente de sud a Capitalei, Bacău – Suceava, Suceava – Siret, Buzău – Focşani, Bacău – Focşani – Brăila – Galaţi, Turda – Halmeu, Găeşti – Ploieşti – Buzău – Brăila, Lugoj – Craiova, Bucureşti – Alexandria – Craiova, Sibiu – Piteşti, Suceava – Botoşani, Paşcani – Iaşi – Ungheni, Târgu Mureş – Paşcani, Braşov – Piteşti, Bacău – Piatra Neamţ, Constanţa – Tulcea – Brăila (inclusiv podul de la Brăila).

În prezent, România are 644 de kilometri de autostrăzi şi niciun kilometru de drum expres.

Master Planul General de Transport este un document strategic integrat care va sta la baza planificării investiţiilor în transporturi pentru perioada 2014 – 2030. Este un document obligatoriu, fără de care nu vor putea fi accesate fondurile structurale pentru transporturi în perioada 2014 – 2020, iar Ministerul Transporturilor îl va utiliza ca instrument suport în procesul de planificare a investiţiilor în infrastructura de transport.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...