Italia: Nu este necesară naţionalizarea băncilor cu dificultăţi financiare – ministrul Economiei

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a dat asigurări că nu este necesară naţionalizarea băncilor italiene care se confruntă cu probleme, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 04 oct. 2016, 12:22
Italia: Nu este necesară naţionalizarea băncilor cu dificultăţi financiare - ministrul Economiei

Întrebat dacă naţionalizarea băncilor aflate în criză ar fi o dramă, Pier Carlo Padoan a răspuns: ‘Nu văd necesitatea naţionalizării’.

Al treilea grup bancar italian, Monte dei Paschi, a acceptat un nou plan de redresare, va solicita investitorilor cinci miliarde de euro (5,6 miliarde de dolari) şi va vinde credite neperformante de 28 miliarde de euro. Luna trecută, banca l-a numit pe şeful italian al Bank of America Merrill Lynch, Marco Morelli, în funcţia de director general al grupului, pentru a implementa planul.

Vânzarea de acţiuni va fi a treia recapitalizare, banca fiind în criză de mulţi ani, din cauza achiziţiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante.

‘În acest moment banca pregăteşte un plan general şi cred că este unul viabil’, a afirmat Padoan.

Acesta a dezminţit informaţiile conform cărora Guvernul a jucat un rol ‘nedorit’ în numirea lui Morelli, subliniind că votul Consiliului de Administraţie a fost în unanimitate. Executivul este cel mai mai mare acţionar al Monte dei Paschi, cu o participaţie de aproximativ 4%. Banca a obţinut cele mai slabe rezultate la testele de stres derulate de BCE în 2014 şi în 2016.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de ‘bail-in’.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...