Jucătorii la Bursă vor finanţa fondul asigurărilor de sănătate

Fondul Naţional Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate va avea două noi surse de finanţare, potrivit unui proiect de act normativ care modifică legislaţia din domeniu.
Economica.net - vin, 06 mart. 2015, 22:00
Jucătorii la Bursă vor finanţa fondul asigurărilor de sănătate

Sănătatea va primi bani din două noi surse, de la două instituţii care se ocupă de reglementarea unor alte domenii de activitate, respectiv pieţele financiare şi telecomul. Prevederea apare într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Finanţelor.

Ce prevede proiectul de act normativ:

„Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 680 din 26 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

După art. 18 se introduce un nou articol cu urmatorul cuprins:

„Art 19. (1) Pentru asigurarea sumelor necesare accesului asiguraţilor la medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum şi pentru unele servicii medicale, veniturile Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se constituie şi din 80% din excedentul anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Pentru anul 2015 baza de calcul include şi excedentul rămas neutilizat din anii anteriori.
(2) Instituțiile prevăzute la alin (1) virează sumele într-un cont distinct de venituri al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în termen de 20 de zile calendaristice de la data depunerii situațiilor financiare anuale.
(3) În anul 2015, influențele determinate de aplicarea prezentului articol se cuprind în bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu ocazia primei rectificări bugetare.”

Aşadar, Fondul de Sănătate va primi bani de la ASF şi de la ANCOM.

Autoritatea de Supraveghere Financiară încasează bani din trei surse: taxe aferente tranzacţiilor de pe piaţa de capital, taxe de la societăţile de asigurare şi taxe de la fondurile de pensii private. În final, toate aceste taxe se găsesc în comisioanele pentru tranzacţiile de pe piaţa de capital, în tarifele poliţelor de asigurare şi în comisioanele percepute de fondurile de pensii private contributorilor. ASF a dat recent publicităţii raportul de activitate pe anul trecut. Instituţia a încheiat anul trecut cu un excedent de 18,288 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile realizate au crescut la 118,67% faţă de anul precedent iar cheltuielile s-au redus la 98% faţă de 2013.

80% din această sumă va ajunge acum la Fondul de Sănătate, iar cea mai mare parte a veniturilor ASF, 47,26%, au venit din taxele din tranzacţiile de pe piaţa de capital.

ANCOM nu a publicat încă raportul financiar pe anul trecut. Autoritatea are două surse de finanţare: un tarif de monitorizare cerut furnizorilor de servicii de telecomunicaţii şi poştă şi taxele aferente monitorizării spectrului de frecvenţe, plătite de toate firmele care folosesc spectrul radio al României.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...