Jumătate din conductele de transport al gazului sunt mai vechi de 40 de ani, investiţiile sunt la 16% din necesar

Mai mult de jumătate din conductele de transport al gazului, operate de compania Transgaz, au o vechime mai mare de 40 ani, potrivit raportului administratorilor companiei pentru 2016, care urmează să fie supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor.
Economica.net - sâm, 15 apr. 2017, 17:34
Jumătate din conductele de transport al gazului sunt mai vechi de 40 de ani, investiţiile sunt la 16% din necesar

Din cei 11.507 km de conducte de transport (fără racorduri de alimentare), 6.242 km au o vechime mai mare de 40 de ani, 2.037 km au o vechime cuprinsă între 30 şi 40 de ani, 664 între 20 şi 30 de ani, iar 1.468 între 10 şi 20 de ani. Mai noi de zece ani sunt doar 1,096 km de conductă, adică doar 9,5% din reţeaua naţională de transport a gazelor naturale.
„Se observă că în ceea ce priveşte conductele de transport gaze natural, din 13.303 km aflaţi în exploatare (cifră care include km de conductă şi racordurile de alimentare-n.red.), circa 72% au o durată de funcţionare efectivă mai mare de 20 de ani, apropiată de durata lor normală de funcţionare”, se arată în raportul administratorilor.

Conductele au multe defecte, iar din cauza vechimii izolaţiilor Transgaz are costuri suplimentare.

„Diagnosticările efectuate, din care cu PIG-ul inteligent (echipament de control şi diagnosticare a ţevilor-n.red.) pentru circa 2.495 km (3.590 km ţinând cont de inspecţii multiple, 286 km în 2016) pun în evidenţă niveluri destul de ridicate ale defectelor materialului tubular, cauzate în principal de durata mare de funcţionare a conductelor, coroborat cu starea tehnică a izolaţiei active, realizată pentru aproximativ 79,5% din conducte dintr-un sistem pe bază de bitum, actualmente înbătrânită şi deteriorată, ceea ce duce şi la creşterea consumului de energie electrică înregistrat la cele 1.052 staţii de protecţie catodică a conductelor”, se mai arată în raportul Transgaz.

Totuşi, Transgaz spune că transportul de gaze se face în condiţii de siguranţă.

„Trebuie subliniat totuşi că, deşi infrastructura este destul de învechită, starea tehnică a Sistemului Naţional de Transport se menţine la un nivel corespunzător ca urmare a faptului că exploatarea se desfăşoară pe baza unui sistem de mentenanţă preponderant preventive planificat şi corectiv şi pe baza unor programe de modernizare”, se arată în raport.
Pentru a îmbunătăţi situaţia este nevoie, evident, de investiţii, dar sumele alocate sunt mult mai mici decât necesarul, situaţie recunoscută chiar de administratorii companiei. „Faţă de valoarea estimată a Programului de Modernizare şi Dezvoltare Investiţii pe anul 2016, de 712.902.000 lei, valoarea totală a realizărilor pe anul 2016 este de 119.822.000 lei, ceea ce reprezintă o îndeplinire a programului în proporţie de 16,6%.

Transgaz, societate listată la Bursă dar deţinută în proporţie de 58% de stat, a înregistrat anul trecut un profit net de 594,5 milioane de lei dar, potrivit noilor reglementări în urma cărora companiile de stat trebuie să distribuie către buget cel puţin 90% din profit, 545,5 milioane de lei din acest profit va fi dat acţionarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...