Juncker promite în plenul PE un plan de investiţii pentru crearea de locuri de muncă

Viitorul preşedintele al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg că îşi va prezenta planul de investiţii de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona creşterea şi crearea de locuri de muncă până la sfârşitul anului, relatează Reuters.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 10:41
Juncker promite în plenul PE un plan de investiţii pentru crearea de locuri de muncă

În discursul său înaintea votului în PE asupra noii Comisii, Juncker a spus că investiţiile sunt vitale în restabilirea creşterii şi în crearea de locuri de muncă. Germania, economia dominantă din Europa, rezistă apelurilor de a cheltui mai mult pentru a impulsiona creşterea.

Juncker, fost premier conservator al Luxemburgului, a subliniat, totuşi, că, aşa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui să vină de la investitorii privaţi şi că guvernele ar trebui să-şi ţină în continuare sub control deficitele bugetare.

‘Dacă ne veţi susţine astăzi, vom prezenta pachetul privind locurile de muncă, creşterea şi investiţiile până la Crăciun’, a declarat Juncker, adăugând că investiţiile ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt.

Berlinul rezistă la apelurile altor state din afara zonei euro şi nu numai de a-şi creşte investiţiile publice pentru a relansa creştere economică pe continent.

Juncker a spus de asemenea că regulile bugetare ale Uniunii Europene care limitează deficitele şi datoria publică nu vor fi relaxate. Comisia Europeană pregăteşte o analiză a regulilor şi a eficienţei lor, urmând să prezinte un raport până la mijlocul lunii decembrie. Franţa şi Italia vor o mai mare indulgenţă în eforturile cerute pentru consolidarea bugetului.

‘Regulile nu vor fi schimbate. Dar pot fi implementate cu un grad de flexibilitate’, a spus Juncker.

Investiţiile, a spus el, reprezintă numai o parte a unei strategii cu trei piloni, alături de reforme structurale în economiile naţionale şi o nouă credibilitate fiscală pentru guverne.

Principalele grupuri politice din UE urmează să aprobe miercuri prin vot noua Comisie, care îşi va intra în funcţie la 1 noiembrie, înlocuind executivul condus de Jose Manuel Barroso.

Jean-Claude Juncker a promis o echipă ‘extrem de politică’ ce se va concentra în mandatul său de cinci ani pe derularea unor programe majore, lăsând chestiunile mai neînsemnate în sarcina guvernelor, o solicitare cheie din partea Marii Britanii, unde există cereri puternice de ieşire din UE.

El a spus că structura cu două nivele a noii Comisii, care are un număr mai mare de comisari după aderarea Croaţiei, a fost concepută pentru a o face mai eficientă şi pentru a elimina ‘atitudinile limitate’ în care comisarii urmau proiecte individuale. Un nou nivel de vicepreşedinţi îi va coordona.

Recunoscând amplificarea sentimentelor anti-UE la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Juncker a spus că Uniunea trebuie să le arate cetăţenilor care lucrează în interesele lor. ‘Cetăţenii îşi pierd încrederea’, a spus el.

Juncker a subliniat că performanţa economică este vitală. ‘Ori avem succes în reducerea şomajului, ori vom eşua’, a afirmat el.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...