Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 11.01.2019

Leul începe ziua aproape de cursul de referinţă anunţat ieri de BNR când a atins cel mai scăzut nivel din istorie în faţa monedei europene pentru a doua şedinţă consecutivă.
Economica.net - vin, 11 ian. 2019, 06:04
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă - curs valutar interbancar 11.01.2019

Euro începe ziua la 4,67 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR când, pentru a doua şedinţă consecutivă, moneda europeană a atins un nou record istoric în faţa monedei naţionale. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro.

Băncile comerciale au anunţat pe 10 ianuarie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,69 lei şi 4,74 lei.

BCR – 4,7490 lei/euro

BRD – 4,7450 lei/euro

Banca Transilvania – 4,7240 lei/euro.

Raiffeisen Bank – 4,74 lei/euro

Dolarul rămâne la 4,05 lei, aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,6764 lei/euro, 4,0573 lei/dolar, 4,1537 lei/franc elveţian.


Ce spune BNR despre deprecierea leului

Rolul Băncii Centrale este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe piaţa valutară şi pe cea monetară interbancară, în condiţiile în care noile măsuri intrate în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe, astfel încât se caută noi niveluri de echilibru, a declarat joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

„În semestru doi al anului trecut, am avut o stabilitate relativă a cursului de schimb, cu o variaţie în jur de 1 procent, între 4,62 – 4,67 (lei/euro – n. r.), ca urmare a îmbunătăţirii unor indicatori fundamentali, cum ar fi rata inflaţiei, dar şi a unei stabilităţi în privinţa variaţiei dobânzilor pe pieţele interbancare, inclusiv o marjă uşor pozitivă comparativ cu alte pieţe din zonă. Noile măsuri care au intrat în vigoare la începutul acestui an schimbă datele pe cele două pieţe – valutară şi monetară interbancară – care sunt strâns corelate şi, ca urmare, pe aceste pieţe, se caută noi niveluri de echilibru. În condiţii de maximă incertitudine, rolul BNR este de atenuare a mişcărilor excesive care pot apărea pe aceste pieţe”, a explicat Suciu.

Leul s-a depreciat, joi, cu 0,42 bani (0,09%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,6764 lei/euro. Aceasta, după ce, miercuri, BNR a cotat euro la 4,6722 lei.

Deprecierea leului, determinată de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern – Rădulescu, BT

Leul românesc şi-a continuat joi tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană la un nou nivel minim istoric, în principal pe fondul provocărilor din sfera echilibrelor macroeconomice şi al incertitudinilor de politică economică pe plan intern, a declarat, joi, pentru Agerpres, Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania.

„Leul românesc a continuat tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană spre un nivel minim istoric în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, evoluţie determinată, în principal, de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern, într-un context caracterizat prin volatilitate pe pieţele financiare internaţionale. Pe de o parte, România a înregistrat în 2018 cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent (% din PIB) şi ale deficitului bugetar (% din PIB) dintre ţările regiunii membre ale Uniunii Europene, situându-se, totodată, pe primele locuri la nivelul UE”, a explicat Andrei Rădulescu.

De asemenea, acesta a afirmat că măsurile fiscal-bugetare anunţate la final de 2018 şi absenţa unui proiect de buget pe anul 2019 au contribuit la intensificarea percepţiei de risc privind evoluţia deficitului bugetar în 2019, fiind în creştere probabilitatea poziţionării peste pragul de 3% din PIB, limita impusă de Pactul de Stabilitate şi Creştere.

„Nu în ultimul rând, Banca Centrală a semnalat o consolidare a politicii monetare pe termen scurt, iar pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat în ultimele şedinţe, factori care au condus la atenuarea cererii pentru lei”, a spus Andrei Rădulescu.

Cursul de schimb euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, până la 4,7427 (valoare medie), conform analiştilor CFA România. În următoarele şase luni, peste 83% dintre participanţi anticipează o valoarea medie de 4,6991.

ROBOR la trei luni a rămas la 2,88%, nivel egal cu cel de ieri când a atins cea mai mică valoare a indicelui din ultimele şapte luni (faţă de 7 iunie 2018 când ROBOR 3M a fost 2,87%).

ROBOR la şase luni a crescut la 3,23%, faţă de 3,22%, şedinţa de ieri când a atins cel mai scăzut nivel din 25 iunie 2018. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

Citeşte şi Isărescu: Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu „taxa pe lăcomie”

Aurul a fost cotat la 168,5728 lei pentru un gram, în uşoară creştere faţă de şedinţa precedentă. Pe 3 ianuarie, aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni (24 aprilie 2017 – 170,5919 lei pentru un gram).

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...