Listarea la bursă a Romgaz – tranzacţia anului în energie

Listarea la bursă a producătorului naţional de gaze Romgaz în toamna anului 2013 a fost declarată tranzacţia anului în energie în cadrul Galei premiilor din energie acordate de revista The Diploma, desfăşurată joi seară.
Economica.net - joi, 08 mai 2014, 18:23
Listarea la bursă a Romgaz - tranzacţia anului în energie

Celelalte tranzacţii nominalizate la această categorie au fost listarea la bursă a producătorului de energie Nuclearelectrica, tot în toamna anului 2013, şi preluarea de către Ligatne SRL a Petrom Distribuţie Gaze.

Instituţia financiară a anului care a creditat proiectele din sectorul energetic a fost desemnată Eximbank, iar, la capitalul ‘Premiul special al juriului’, câştigătoare a fost desemnată emisiunea de obligaţiuni a Transelectrica.

‘Oferta iniţială primară a Romgaz a fost atât de spectaculoasă, încât am fi acordat şi acest premiu, însă apoi ne-am gândit să premiem ceva inovativ. Cum companiile din energie şi-au cam atins limita de creditare, emisiunea de obligaţiuni a Transelectrica ni s-a părut de referinţă, mai ales că a fost suprasubscrisă’, a declarat Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanţă Deloitte, membru în juriu.

Firma de avocatură în energie a fost desemnată Clifford Chance Badea, tot pentru listarea Romgaz, managerul anului în energie – Frank Hajdinjak, preşedintele E.ON România, iar personalitatea anului în energie – Constantin Niţă, ministrul Economiei.

De asemenea, a primit premiul de excelenţă pentru întreaga sa activitate profesorul universitar Aurelian Leca, binecunoscut specialist în domeniu.

Iniţiativa anului în energie i-a aparţinut Guvernului, pentru înfiinţarea Departamentului pentru Energie.

‘Am aşteptat 24 de ani înfiinţarea unei astfel de instituţii’, a spus Silvia Vlăsceanu, consilier parlamentar la Comisia de Industrii şi Servicii, de asemenea membră în juriu.

Compania anului în energie a fost desemnată furnizorul de energie Tinmar Ind.

Au mai fost premiate companiile OMV Petrol, pentru compania anului în sectorul de petrol şi gaze, SOCAR România – proiectul anului în petrol şi gaze, Dalkia România – compania anului în energie electrică şi termică, Adrem Invest – proiectul anului în energia electrică şi termică, Lukerg – Vestas, pentru cea mai importantă tranzacţie din sectorul energiei regenerabile, precum şi CEZ România – pentru sistemul hidroenergetic de la Reşiţa, considerat proiectul anului în energia regenerabilă.

Totodată, Alstom a fost desemnat furnizorul de tehnologie al anului, Schlumberger – compania de inginerie pentru proiecte în energie, Energobit – compania de servicii pentru proiecte în energie, Alro şi Petrom – pentru proiecte de eficienţă energetică.

Din juriu au făcut parte Elena Popescu – director în Departamentul pentru Energie, Bogdan Chiriţoiu – preşedintele Consiliului Concurenţei, Zoltan Nagy-Bege – director în Autoritatea de Reglementare în Energie, Silvia Vlăsceanu – consilier parlamentar şi director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie, Ciprian Diaconu – membru în Consiliul Director al Transelectrica şi Valeriu Binig, director Deloitte.

 

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...