MADR: 1,5 milioane de copii vor primi lunar un borcan cu miere românească. 16,8 milioane lei, alocate pe acest program

Peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, începând din acest an, un borcan cu miere polifloră din producţie românească, fondurile alocate pentru derularea acestui program, aproape 17 milioane de lei, fiind prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii, a declarat, vineri, la Târgul Naţional al Mierii, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.
Economica.net - vin, 15 sept. 2017, 12:54
MADR: 1,5 milioane de copii vor primi lunar un borcan cu miere românească. 16,8 milioane lei, alocate pe acest program

‘Până acum am avut o Lege, 509/2006 (privind acordarea de miere de albine în şcoli şi grădiniţe n.r), pentru distribuirea mierii în şcoală, dar care nu a funcţionat. Anul acesta însă vrem să o punem în aplicare, dar sub o altă formă. Vrem ca 1,5 milioane de copii din şcoli şi grădiniţe să primească lunar un borcan de miere polifloră românească, de 350 de grame, începând cu acest an. Acum este introdusă legea în Parlament şi sperăm să treacă rapid, pentru că avem tot sprijinul. Noi ţintim, pe de o parte, să stimulăm vânzările, pentru că vorbim de aproape 10% din producţia naţională de miere în acest program, iar pe de altă parte să obişnuim copiii cu mierea polifloră de calitate provenită din stupinele româneşti. E păcat să nu ajungă la copii o miere de calitate, pentru că sunt pe piaţă sunt tot felul produse de acest gen, ambalate frumos, dar nu şi de foarte bună calitate’, a precizat Botănoiu.

Acesta susţine că suma alocată în acest an pentru derularea acestui program este de 16,8 milioane de lei şi este prevăzută în bugetul MADR, iar dacă nu va fi consumată se va distribui în anul următor.

‘Avem suma prevăzută în buget, aproximativ 16,8 milioane de lei, iar dacă nu va fi consumată se va distribui în anul următor. După ce apare Legea urmează normele de aplicare, unde invităm organizaţiile profesionale din sector şi ANSVSA să ne asigurăm că nu aducem miere din alte locuri ambalată frumos. Borcanul va avea un capac colorat, roşu, ca să se evidenţieze de ceea ce este în comerţ pe care va scrie că este sprijin din partea Guvernului României. Am dorit să derulăm programul în aşa fel încât să poată fi consumată mierea acasă şi nu la şcoală, zilnic, în acele căpăcele.Vrem să putem obişnui copii cu produse sănătoase, pentru că aţi văzut în reclame că se spune mereu că nu sunt bune făinea, uleiul, sarea, zahărul, dar din păcate nu venim cu alternative, deşi la zahăr avem mierea’, a adăugat Botănoiu.

Totodată, reprezentantul MADR a precizat că nu a uitat de solicitarea Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA) privind susţinerea suplimentară a sectorului, dar încă nu s-a luat nicio decizie, deoarece se fac analize pe buget.

‘Nu am luat această decizie, încă analizăm asupra bugetului ca să vedem ce putem face. Nu vrem să lansăm zvonuri şi programe care nu sunt bazate financiar. Am două chestiuni la care ţin foarte multe mult, în primul rând la reperele naţionale: crucea, oaia şi mierea (…) iar cel de-al doilea este legat de faptul că în copilărie am crescut cu stupi, aveam 200 de stupi de care trebuia se avem grijă şi să producem şi asta nu se uită. Încercăm să fim cât mai aproape de apicultorii din Romania, deşi nu au fost momente favorabile care să le aducă satisfacţie deplină. Apicultorul este intelectualul sectorului şi trebuie să-l tratăm cu un ajutor mai consistent’, a adăugat oficialul MADR.

Aproximativ 120 de apicultori din toată ţara îşi etalează produsele la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii, organizat în perioada 15 – 17 septembrie 2017, pe Platforma Apicolă Băneasa.

‘Avem 120 de expozanţi înscrişi la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii, care vor veni cu produse din toate colţurile ţării. Deşi au fost mult mai multe solicitări de participare, din păcate nu mai avem spaţiu. Apicultorii vor să vină la acest eveniment cunoscut şi aşteptat de bucureşteni în fiecare primăvară şi toamnă, pentru că vor să îşi promoveze mierea şi produsele apicole. Bineînţeles, ca în fiecare an, nu vor lipsi nici furnizorii de utilaje şi echipamente specifice’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...