Marile oraşe sunt împânzite de malluri. Unde se vor mai construi centre comerciale

Marile oraşe, dar şi cele secundare, au o ofertă generoasă de spaţii moderne de retail, iar în altele continuă construcţia de noi malluri. Cu toate acestea, atenţia dezvoltatorilor se îndreaptă spre alte zone. 
Andrada Ghira - joi, 27 dec. 2018, 19:54
Marile oraşe sunt împânzite de malluri. Unde se vor mai construi centre comerciale

Pentru al doilea an consecutiv niciun mall nu a fost deschis în 2018 la Bucureşti, iar specialiştii de la compania de consultanţă JLL spun că nici în următorii doi-trei ani nu vom vedea o altă investiţie. 

În acest context, dezvoltatorii şi-au continuat planurile de expansiune în oraşele în care au văzut potenţial, dar şi acolo unde a existate cerere. Cele mai importante investiţii au fost derulate în noul mall NEPI din Satu Mare, în extensia Iulius Mall din Timişoara şi Era Park din Iaşi. 

„Dezvolatorii şi retailerii s-au concentrat în special în acoperirea oraşelor principale şi secundare, iar acum, când majoritatea pieţelor sunt suficient de bine deservite de stocul de retail existent, aceştia încep să îşi orienteze din ce în ce mai mult atenţia şi către pieţele terţiare. Este doar o chestiune de timp până când oraşe precum Târgovişte, Zalău, Slatina, vor fi deservite de proiecte moderne de retail, dat find faptul că procesul de identificare şi securizare a terenurilor pretabile pentru astfel de dezvoltări şi autorizarea proiectului sunt cele care durează cel mai mult”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Marcu, Parner Retail Agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox. 

Noi modele de malluri

Prime Kapital este unul dintre investitorii care a pus ochii pe micile oraşe. Planurile companiei includ dezvoltarea de centre comerciale adaptate pieţelor din micile oraşe. Pe harta expansiunii dezvoltatorului se află oraşe precum Târgovişte, Slobozia, Zalău, Baia Mare, acolo unde oferta de spaţii comerciale este redusă ori inexistentă. În micile oraşe, precum Gheorghieni (jud. Harghita), Prime Kapital a construit spaţii comerciale ancorate de un magazin Kaufland deja existent. 

„Conceptul proiectelor şi suprafaţa acestora sunt adaptate în funcţie de numărul de locuitori şi puterea de cumpărare. Astfel, în oraşele terţiare, observăm că un hibrid între retail park şi galerie comercială s-a dovedit a fi un concept care să funcţioneze foarte bine, atât pentru dezvoltatori, cât şi pentru chiriaşii prezenţi în aceste proiecte. De exemplu, încorporarea unei zone de food court şi cafenele a fost foarte bine recepţionată de locuitorii oraşului Roman, unde Prime Kapital a inaugurat un centru comercial la începutul lunii noiembrie”, mai spune Marcu. 

În ce oraşe de construiesc malluri 

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comericale de la noi, are în derulare sau planificate, investiţii de 400 de milioane de euro. Pe lista deschiderilor de anul viitor se află deschiderea mallului Festival din Sibiu, o investiţie de 100 de milioane de euro, dar şi deschiderea unei galerii comerciale din Sibiu Shopping City. Tot anul viitor este programat spre deschidere mallul din Târgu Mureş, o investiţie de 56 de milioane de euro, dar şi finalizarea lucrărilor de modernizare şi extindere la Aurora Mall din Buzău. Extinderea mallului Promenada din Bucureşti cu noi galerii comerciale, cinema dar şi cu spaţii de birouri costă 182 de milioane de euro, însă procesul de obţinere a avizelor trenează de mai mult timp. 

Prime Kapital, companie fondată de foşti executivi ai NEPI, ţinteşte să devină un jucător important pe piaţa de retail din România. Sprijinit de finanţare de la fondul sud-afican MAR REI, dezvoltatorul a achiziţionat mai multe terenuri unde are în plan deschidere a peste zece centre regionale, dar şi noi malluri, în oraşe precum Piteşti, Ploieşti, Baloteşti, Zalău, Slobozia, Baia Mare, Târgovişte sau Sf. Gheorghe. 

AFI Europe România va deschide în 2020 al treilea mall de pe plan local, cel de la Braşov. 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...