Marii investitori ai lumii, ca Invesco, revin în România cu fonduri pentru companii mici, ca Romgaz

Listarea la Bursă a marilor companii ale României începe să îi atragă pe marii investitori ai lumii. Totuşi, marile companii româneşti ca Romgaz (SNG) sunt găsite potrivite pentru fondurile de investiţii în companii mici, de către giganţi ai pieţelor lumii ca Invesco. „România este una dintre cele mai ieftine pieţe din Europa”, scrie Jason Holzer, unul dintre seniorii portofoliilor Invesco, pe blogul companiei de investiţii.
Adrian N. Ionescu - vin, 22 mai 2015, 06:52
Marii investitori ai lumii, ca Invesco, revin în România cu fonduri pentru companii mici, ca Romgaz

Două fonduri de investiţii ale Invesco dedicate companiilor mici, European Small Company şi International Small Company, au cumpărat acţiuni ale Romgaz (SNG), cu toate că aceasta este a doua cea mai mare companie locală de pe Bursa de de Valori Bucureşti (BVB), a descoperit ZF.ro, pe blogul Invesco. Cauza este lichiditatea scăzută a acţiunilor SNG, dar şi a pieţei locale de acţiuni în ansamblu.

Romgaz (SNG) are o valoare de piaţă de peste 13,6 miliarde de lei (3 miliarde de euro), dar pachetele cumpărate de Invesco acoperă 1% şi respectiv 1,5% din valoarea portofoliilor fondurilor mai sus citate.

„Înclinăm să ne lăsăm atraşi de companii cumva exotice (esoteric, în original, n.r.),  mici. De ce? De aceste companii se ocupă de obicei puţini analişti. Un exemplu poate fi găsit în România. România este o piaţă de frontieră, ceea ce înseamnă că economia ei este în lumea a treia, în urma pieţelor dezvoltate şi a pieţelor în dezvoltare (emerging, n.r.). Dar România are una dintre cele mai înalte rate de creştere din Europa şi a adoptat multe reforme de liberalizare, de privatizare şi măsuri pentru combaterea corupţiei”, scrie Jason Holzer, unul dintre seniorii portofoliilor Invesco, pe blogul companiei.

Cu un raport preţ / profit (PER) de 9,5% previzibil pentru următoarele 12 luni, piaţa românească este considerată de managerul Invesco drept „una dintre cele mai ieftine din Europa şi din Europa emergentă”.

„Romgaz (SNG) are un bilanţ puternic, un idicator PER de 8, o rată de alocare a dividendului de 85%” (din profit, n.r),  o mare pondere de acţiuni în liberă circulaţie. Investitorii americani sunt atraşi mai ales de perspectiva creşterii de valoare a SNG  ca urmare a liberalizării preţului gazelor în România, conform acordurilor cu FMI şi Comisia Europeană.

„Cred că Romgaz este o oportunitate interesantă şi un bun exemplu că nu ne este teamă să ieşim de pe drumurile bătătorite, când evaluările ne convin“, scrie Jason Holzer pe blogul Invesco.

Invesco a mai fost pe piaţa românească la începuturile ei din anii ’90, operând mai degrabă ca un investitor private equity. Atunci a preluat producătorul de ciocolată Excelent Bucureşti şi Laminorul din Focşani, în condiţiile pieţei de atunci foarte netransparente.

„Suntem investitori low profile”, spuneau reprezentanţii Invesco când refuzau să vorbească ziariştilor. Ambele firme au fost delistate de la bursă în 1998.

Invesco are în adiministrare zeci de fonduri de investiţii (dintre care 93 de fonduri mutuale) cu active de peste 792 de miliarde de dolari, gestionate de 750 de profesionişti, care lucrează în birorile din 20 de ţări. 

Invesco European Small Company Fund (simbol ESMAX, la Bursa NASDAQ) este un fond de investiţii în acţiuni cu acoperire sectorială diversificată. Companiile industriale au peste 28% din portofoliul de 340 de milioane de dolari, companiile IT  – 18,6%, financiarele 13,6%.

Invesco International Small Company Fund (IEGAX la NASDAQ) are active de 408 de milioane de dolari, 3,17% din acestea fiind acţiuni româneşti, la 30 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...