Marş pentru Europa la Londra. Britanicii nu mai vor să iasă din UE

Un "marş pentru Europa" a mobilizat sâmbătă la Londra, Birmingham, Oxford şi Edinburgh mii de persoane care au cerut menţinerea de relaţii strânse cu UE în pofida Brexitului.
Economica.net - sâm, 03 sept. 2016, 17:00
Marş pentru Europa la Londra. Britanicii nu mai vor să iasă din UE

La Londra, în jur de 2.000 de persoane plecate de dimineaţă din Hyde Park au ajuns după-amiază la sediul Parlamentului din Westminster, agitând numeroase drapele europene şi scandând sloganuri precum „Stop Brexitului” şi „Avem nevoie de UE”  relatează AFP şi DPA citate de Agerpres.

„Jumătate din ţară crede că părăsirea UE este o decizie proastă. Nu vrem să părăsim UE, asta merge împotriva cursului istoriei”, a declarat David Hillman, de 42 de ani, referindu-se la referendumul de la 23 iunie, în care 52% dintre britanici au votat pentru părăsirea blocului comunitar.

„De fapt, a adăugat el, jumătate dintre noi nu sunt convinşi că asta se poate întâmpla”, a declarat acest responsabil al unei asociaţii de luptă împotriva sărăciei.

Printre manifestanţi s-a aflat actorul şi umoristul transsexual Eddie Izzard care, în cursul campaniei pentru referendum, le-a cerut studenţilor să voteze împotriva unei ieşiri din UE.

„Vom continua să ne batem. Theresa May a spus că ‘Brexit înseamnă Brexit’. Dar ce înseamnă Brexitul? Habar nu are”, a spus el.

Manifestaţiile au loc înainte de o dezbatere în Parlament privind o petiţie online care cere organizarea unui al doilea referendum. Textul a adunat până acum peste 4 milioane de semnături online.

Dar Theresa May, care s-a pronunţat în favoarea rămânerii în UE în timpul campaniei, a declarat că „nu va avea loc un al doilea referendum” şi că va pune în practică Brexitul, al cărui calendar rămâne să fie stabilit.

Premierul britanic a precizat că nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va lansa procedura de divorţ cu UE, înainte de sfârşitul anului. Din acel moment, Marea Britanie va dispune de doi ani pentru a negocia modul în care va ieşi din UE.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...