Metroul de Otopeni – Stroe: Pe 27 decembrie vom depune aplicaţia pentru magistrala M6. Va fi gata până în 2020

Ministerul Transporturilor va depune pe 27 decembrie aplicaţia de finanţare pentru magistrala de metrou M6 în valoare de 1,327 miliarde de euro fără TVA, a anunţat, miercuri, în deschiderea şedinţei de guvern, ministrul Felix Stroe.
Economica.net - mie, 20 dec. 2017, 12:53
Metroul de Otopeni - Stroe: Pe 27 decembrie vom depune aplicaţia pentru magistrala M6. Va fi gata până în 2020

‘În ultimele două luni de zile am rescris o aplicaţie, aplicaţia de metrou M6 (magistrala 6 spre Otopeni – n.r.). Suntem în măsură să anunţăm astăzi că pe data de 27 vom depune această aplicaţie în valoare de 1,327 miliarde de euro fără TVA şi că avem tot aranjamentul financiar pentru magistrala M6’, a precizat Felix Stroe.

Întrebat de premier când se va putea finaliza magistrala M6, ministrul Transporturilor a răspuns: ‘Această magistrală cu siguranţă va fi gata până-n anul 2020, adică la timp’.

‘Va fi gata la timp pentru angajamentul pe care-l are România cu activităţile din anul 2020’, a spus Stroe, referindu-se la Campionatul European de Fotbal 2020.

Pe 6 decembrie, Metrorex a lansat în licitaţie contractul pentru consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în faţa instanţelor judecătoreşti pentru efectuarea de exproprieri necesare realizării legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Otopeni (magistrala 6 – 1 Mai-Otopeni), în valoare de 2,079 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit unui anunţ de participare, postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), tipul procedurii va fi licitaţie deschisă, iar criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preţ în ceea ce priveşte criteriile menţionate în anunţ.

Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni, este cel mai avansat proiect al Metrorex, cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi în Guvern anul trecut şi exproprierile declanşate anul acesta.

De asemenea, are realizată proiectarea preliminară iar pe 30 octombrie a primit Acordul de Mediu.

Mai mult, au fost parcurşi primii paşii către accesarea fondurilor europene: a fost transmisă cererea de finanţare către Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport (OIT), potrivit datelor Metrorex, preluate pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură (foto jos).

Obţinerea finanţării europene este crucială pentru implementarea celui mai matur proiect al Metrorex, estimat la peste 1,3 miliarde de euro, spun specialişti din piaţă.

Exproprierea terenurilor Băneasa Investments sub sechestru DNA, o problemă falsă?

În ceea ce priveşte situaţia cu terenurile Băneasa Investments din culoarul de exproprieri, peste care a pus sechestru DNA, aceştia apreciază că reprezintă o falsă problemă. Şi asta pentru că poate fi rezolvata simplu cu ajutorul Ministerului Finanţelor, prin mutarea sechestrului pe altceva.

O opinie similară are şi Alin Goga, fost consilier juridic la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Potrivit acestuia, DNA poate muta sechestrul de pe terenuri pe conturile în care vor fi vărsate despăgubirile pentru terenurile expropriate.

Pe de altă parte, terenurile aflate sub sechestru nu pot fi vândute şi nu pot fi expropriate nici măcar de către Metrorex, declara pentru ECONOMICA.NET Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), acţionar în cadrul Băneasa Investments.

Sechestrul pe terenurile Băneasa Investments a fost instituit în cadrul dosarului „Ferma Băneasa”.

Judecarea în acest dosar a început în 2012. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, fostul rector al USAMV Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Anul acesta, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

În vederea realizării exproprierilor, Metrorex a scos la licitaţie pe 5 decembrie un contract estimat la 2 milioane de lei pentru servicii de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în fata instantelor judecătoreşti.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2018, iar durata de execuţie este de 48 de luni. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov şi are un cost estimat la 1,3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul......
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...