Metroul spre Otopeni, blocat înainte să înceapă. Terenurile Băneasa Investments nu pot fi expropriate pentru că sunt sub sechestru DNA

Statul trebuie să plătească 7,5 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor Băneasa Investments de pe traseul Metroului de Otopeni, terenuri care în mod paradoxal îi aparţin tot lui, prin intermediul Universităţii de Agronomie. Şi chiar dacă ar plăti, tot nu le va putea expropria, pentru că se află de cinci ani sub sechestru DNA.
Economica.net - Dum, 06 aug. 2017, 22:09
Metroul spre Otopeni, blocat înainte să înceapă. Terenurile Băneasa Investments nu pot fi expropriate pentru că sunt sub sechestru DNA

Cea mai recentă listă cu exproprierile pentru Metroul de Otopeni include şase terenuri ale Băneasa Investments, cu o valoare totală a despăgubirilor estimată la circa 7,5 milioane de lei.

Principalul acţionar al Băneasa Investments, cu o deţinere de 49,88%, este însă tot statul, prin intermediul Universităţii de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti.

Mai mult, potrivit rectorului USAMV, Sorin Mihai Cîmpeanu, terenurile au aparţinut dintotdeauna universităţii, acestea fiind aduse ca aport în 2001 în parteneriatul Băneasa Investments.

Cinci dintre cele şase proprietăţi Băneasa Investments incluse în lista de exproprieri se află însă sub sechestru asigurator.

„Terenurile respective sunt sub sechestru. Asta înseamnă că nu se poate întâmpla nimic cu ele, nu pot fi vândute, nu pot fi expropriate nici măcar de către Metrorex. Sunt de acord că această situaţie trebuie deblocată, pentru că nu e normal ca pentru câteva mii de metri pătraţi să nu se facă metroul. Sechestrul a fost pus de către DNA pe 23 august 2012”, a precizat rectorul USAMV.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Dragoş Titea declara pe 27 iulie, cu ocazia finalizării lucrărilor de excavaţie la Metroul de Drumul Taberei (Magistrala 5) că procedurile de expropriere la Metroul de Otopeni (Magistrala 6) au fost finalizate, iar până la finalul anului urmează să fie demarată procedura de selecţie pentru licitaţia de lucrări.

În data de 14 iulie 2017, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată aflate pe coridorul Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Otopeni, etapă necesară pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului.

Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor, sunt în cuantum de 62,8 milioane lei şi reprezintă despăgubirile pentru un număr de 42 de imobile, cu o suprafaţă de expropriat de 39.160 mp.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti, pe o lungime de 14,2 km şi un număr de 12 staţii. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2018, iar durata de execuţie este de 48 de luni. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov şi are un cost estimat la 1,3 miliarde de euro.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Judecarea în dosarul „Ferma Băneasa” a început în decembrie 2012. Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, fostul rector al USAMV Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale„, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.
Te-ar mai putea interesa și
Campanie de nesupunere civică în Marea Britanie, “Don’t pay UK”. Oamenii sunt îndemnați să nu-și mai plătească facturile la energie
Campanie de nesupunere civică în Marea Britanie, “Don’t pay UK”. Oamenii sunt îndemnați să nu-și mai plătească ...
Creșterea costurilor energiei a dat naștere unei mișcări de nesupunere civică ce urmărește să pună presiune asupra firmelor din energie, în Marea Britanie, scrie The Guardian....
Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri
Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri
Mai mult de jumătate dintre companiile din România (57%) urmăresc să crească bugetul pentru investiţiile în îmbunătăţirea ...
Rusia se chinuie să relanseze industria auto și anunță două modele electrice
Rusia se chinuie să relanseze industria auto și anunță două modele electrice
În încercarea de a restabili încrederea în industria auto națională, Rusia anunță lansarea a două mașini electrice ...
Alte două nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene, un al treilea port s-a redeschis la Marea Neagră
Alte două nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene, un al treilea port s-a redeschis la Marea Neagră
 Navele de transport MV Arizona şi MV Sacura, care transportă boabe de soia şi porumb, au părăsit luni porturi ucrainene ...