Ministerul Finanţelor a postat pe site proiectul de OUG care amână până la 1 martie termenul de depunere a Declaraţiei 600

Ministerul Finanţelor a postat luni seară pe site proiectul de OUG care amână până la 1 martie termenul de depunere a Declaraţiei 600, actul normativ are un articol unic care modifică două alineate din Codul Fiscal, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 22 ian. 2018, 21:03
Ministerul Finanţelor a postat pe site proiectul de OUG care amână până la 1 martie termenul de depunere a Declaraţiei 600

„Articol unic – Termenul prevăzut la art.148 alin.(3) şi art.170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018”, se arată în document, citat de News.ro.

Motivele invocate de minister pentru emiterea unei OUG de prorogare a termenului de depunere a Declaraţiei 600, care în prezent este data de 31 ianuarie.

Ministerul ia în considerare „modificările legislative în domeniul fiscal adoptate recent care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuţiilor sociale obligatorii, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate, în scopul evitării riscului neconformării, motivat de faptul că pentru anumite categorii de contribuabili care au obligaţia să completeze şi să depună, până la data de 31 ianuarie 2018 formularul 600 – Declaratie privind venitul asupra căruia se datorează contribuţia de asigurări sociale şi cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, acest formular prezintă caracter de noutate”.
De asemenea, sunt luate în calcul „situaţia obiectivă creată de reglementarea la nivel de ordonanţă de urgenţă a termenului de depunere a declaraţiei, termen care nu poate fi modificat decât printr-un act normativ de acelaşi nivel” şi „necesitatea ca măsura prorogării să fie adoptată anterior expirării perioadei până la care contribuabilul poate să-şi îndeplinească obligaţiile declarative, respectiv 31 ianuarie 2018”.

Instituţia mai invocă şi faptul că „aceste situaţii aduc atingere interesului public general şi constituie un motiv de urgenţă deosebită şi extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că, în 31 ianuarie, Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 până la 1 martie.

Dragnea a spus că decizia s-a luat într-o întâlnire a coaliţiei cu premierul desemnat Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

„Azi am avut o întâlnire cu doamna premier, colegii de la ALDE, cu ministrul Mişa, am discutat despre Declaraţia 600 şi am discutat să adopte OUG pentru amânarea termenului depunere, 1 martie, pentru a merge în perioada următoare până la desfiinţarea ei şi să găsească o soluţie pentru o modalitate civilizată ca aceşti contribuabili să fie asiguraţi”, a declarat liderul PSD.

Declaraţia lui Dragnea survine după ce, potrivit unor surse citate de ECONOMICA.NET în jurul prânzului, se decisese ca termenul pentru depunerea contribuţiei, care era 31 ianuarie, a fost amânat pentru 31 martie. Mai mult, declaraţia ar putea fi modificată, iar plafonul de 1.900 de lei lună (22.800 de lei pe an) ar putea fi ridicat, astfel că mai puţine persoane ar putea fi obligate să depună fomularul 600 la ANAF, potrivit surselor noastre.

Declarația 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, din agricultură, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an, indiferent dacă au obţinut şi venituri de natură salarială. 

Ei vor plăti CAS de 25% şi CASS de 10%, dar baza de calcul aleasă poate fi salariul minim brut pe economie, nu tot venitul realizat. Contribuţiile totale ar fi urmat să fie astfel de circa 8.000 de lei pe an, plătibile în patru tranşe trimestriale, la finalul ultimei luni a fiecărui trimestru.

Cine obţine venituri mai mici nu este obligat să depună declaraţia şi nici să plătească aceste contribuţii.

În cursul acestei dimineţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, pe tema declaraţiei 600.

Site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – www.anaf.ro – s-a blocat, luni, în condiţiile în care 210.000 de contribuabili trebuie să descarce şi să completeze, până la 31 ianuarie, Formularul 600 privind veniturile din activităţi independente, pentru determinarea contribuţiilor sociale. Ulterior, pagina a redevenit funcţională.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...