Ministrul de Finanţe: Vom continua planurile de restructurare a ANAF şi limitarea plăţilor în numerar

Ministrul de Finanţe Ioana Petrescu a spus că va continua planul cu Banca Mondială, demarat la sfârşitul anului trecut, de modernizare a ANAF şi plafonarea plăţilor în numerar.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 10:47
Ministrul de Finanţe: Vom continua planurile de restructurare a ANAF şi limitarea plăţilor în numerar

Măsurile de relaxare fiscală, cum ar fi reducerea CAS sau neimpozitarea profitului reinvestit, nu pot fi adoptate fără îmbunătăţirea colectării impozitelor şi taxelor la buget, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul conferinţei ‘Nevoi şi resurse în finanţarea economiilor din Zona Non-Euro’, organizată de Institutul Aspen România.

‘Aceste măsuri nu pot fi luate dacă nu eficientizăm colectarea veniturilor în România, iar această eficientizare devine o prioritate care se va realiza, printre altele, prin reducerea evaziunii fiscale’, a precizat Ioana Petrescu.

‘În plus avem nevoie de o direcţie de analiză de Risc în cadrul ANAF care să fie performantă, obiectivă, computerizată, pentru a eficientiza modul de colectare şi de control în cadrul ANAF’, a mai spus ministrul Finanţelor.

O altă prioritate a noului ministru este modernizarea direcţiei de ‘Transfer Pricing’ din ANAF. ‘Nu vreau să spun că aceste operaţiuni sunt ilegale, dar trebuie să avem grijă ca profiturile multinaţionalelor să fie distribuite în aşa fel încât să fie echitabil şi pentru statul român’, a adăugat Ioana Petrescu.

În plus, ea susţine că nu se poate ajunge la nivelul de colectare al ţărilor dezvoltate fără să fie atacată şi problema conformării voluntare. ‘Este un proces lung şi am un plan: o mai mare transparenţă a instituţiilor publice, a modului în care este cheltuit banul public, o mai bună comunicare a măsurilor pe care le luăm. Aceste măsuri sunt esenţiale pentru a da încredere cetăţeanului că trebuie să îşi plătească taxele şi că asta este datoria lui patriotică’, susţine ministrul Finanţelor.

În plus, ea a mai spus că este foarte important pentru contribuabil ca modalităţile de plată a impozitelor să fie simplificate, mai prietenoase. ‘Este greu să ceri conformare voluntară atunci când trimiţi contribuabilul să stea la coadă trei ore la ghişeu şi când nu prezinţi destul de multe informaţii pentru a-şi plăti impozitele’, a susţinut Ioana Petrescu.

Tot în sensul îmbunătăţirii colectării veniturilor, noul ministru a anunţat că intenţionează să îmbunătăţească dialogul cu mediul de afaceri şi să simplifice Codul Fiscal, prin rescrierea acestuia şi a Normelor Metodologice până la începutul anului viitor.

Ministrul Finanţelor a amintit şi priorităţile sale în materie de reducere a fiscalităţii, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit şi menţinrea cotei de impozitare de 16% pentru companii.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...