Ministrul Energiei: Trebuie să rezolvăm de urgenţă problema scăderii rezervelor de ţiţei şi gaze

România trebuie să înceapă să rezolve chiar de mâine dimineaţă problema scăderii rezervelor de ţiţei şi gaze, întrucât proiectele petroliere necesită o perioadă lungă de timp pentru a fi dezvoltate, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Economica.net - mie, 12 oct. 2016, 10:02
Ministrul Energiei: Trebuie să rezolvăm de urgenţă problema scăderii rezervelor de ţiţei şi gaze

El a participat la o conferinţă unde reprezentanţii ministerului de resort au făcut publice primele date preliminare care se vor regăsi în proiectul final al Strategiei Energetice a României 2016-2035.

„Ne-am uitat în primul rând la rezervele dovedite şi toate analizele arată că, la momentul actual, cu eforturile pe care le facem, ne îndreptăm către o scădere pe termen mediu şi lung a producţiei de resurse energetice, mă refer atât la ţiţei, cât şi la gaze. La prima vedere, cineva ar putea spune că acesta este un lucru rău şi că România va rămâne fără resurse, ceea ce înseamnă că noi am investit foarte puţin în explorare. Pentru că am făcut foarte puţină explorare, astfel încât să avem o imagine exactă, iar faptul că rezervele dovedite urmează un curs descrescător înseamnă că trebuie să ne concentrăm foarte mult pe zona asta”, a susţinut ministrul.

El a subliniat că scăderea producţiei indică şi deficitul tehnologic pe care îl înregistrează România la acest capitol.

„România trebuie să fie conştientă că există un proces continuu în anii care vin de a înlocui resursele existente cu altele, fie cu acelaşi tip de resurse, deschizând o nouă rundă pe partea de explorări de gaze şi petrol, fie cu alte resurse poate în 15-20 de ani. Dar acest lucru nu trebuie uitat, pentru că dacă îl uităm nu avem decât un singur final: producţia noastră pe termen lung scade. Acest lucru mai spune ceva, că avem un deficit tehnologic asupra căruia trebuie să ne concentrăm, pentru că va trebui să mărim gradul de recuperare în anumite rezervoare”, a arătat Grigorescu.

Ministrul a mai spus că această problemă trebuie rezolvată de urgenţă, având în vedere perioada lungă în care se poate dezvolta un proiect petrolier.

„Este un efort pe care trebuie să îl conştientizăm şi trebuie să ne apucăm mâine dimineaţă să rezolvăm această problemă, pentru că activitatea de explorare ia timp până când certificăm resursele, până când dezvoltăm, până când atragem surse de finanţare şi aşa mai departe”, a susţinut oficialul.

Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de ţiţei în 12 ani, dacă nu vor fi făcute investiţii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, arată datele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), publicate la mijlocul lunii septembrie.

Pe de altă parte, în august, Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) declara pentru AGERPRES că, în prezent, companiile petroliere au în aşteptare proiecte de peste 100 de milioane de dolari, ca urmare a faptului că nu se înţeleg cu proprietarii terenurilor unde ar urma să desfăşoare lucrările de explorare şi producţie. În opinia sa, legislaţia din sectorul petrolier trebuie modificată cât mai repede, întrucât în acest moment prevederile legislative nu sunt suficient de clare pentru a rezolva situaţia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...