Moody’s: România, creştere economică de 3% în următorii ani, datorată în principal consumului

Moody's, una dintre cele trei mari agenţii de rating, estimează că îmbunătăţirea competitivităţii economice, reducerea dezechilibrelor macroeconomice şi revenirea pieţei muncii şi a consumului intern vor permite României să înregistreze o creştere economică medie de aproximativ 3% în următorii ani, se arată într-un raport privind România, publicat vineri de Moody's.
Economica.net - vin, 03 iul. 2015, 10:25
Moody's: România, creştere economică de 3% în următorii ani, datorată în principal consumului

De asemenea, agenţia de rating susţine că politica fiscală nu va fi afectată de recenta instabilitate politică, în condiţiile în care reformele fiscale au ajutat România să-şi reducă deficitul fiscal la 1,5% din PIB în 2014, comparativ cu 8,9% din PIB în 2009.

Pe de altă parte, Moody’s remarcă nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi ineficienţa unor companii de stat, care pun probleme pentru Guvern şi constrâng dezvoltarea infrastructurii.

„România continuă să înregistreze o creştere economică solidă, ca urmare a majorării exporturilor şi a cererii interne, pe fondul unei inflaţii scăzute. Cu toate acestea, creşterea slabă a creditării interne înseamnă că există spaţiu limitat pentru intensificarea activităţii economice”, comentează analistul Moody’s Mathias Angonin.

Potrivit Moody’s, reducerea deficitelor şi îmbunătăţirea creşterii economice susţin ratingul „Baa3” cu perspectivă stabilă atribuit României, chiar dacă nivelul relativ ridicat al datoriei externe şi riscul încetinirii schimburilor comerciale în regiune reprezintă dificultăţi.

De asemenea, integrarea economică graduală cu statele vecine continuă să crească productivitatea, pe lângă sprijinul financiar şi supravegherea politicilor de către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, în condiţiile în care calitatea activelor băncilor s-a îmbunătăţit ca urmare a scăderii creditelor neperformante, se mai arată în raportul Moody’s.

Celelalte două mari agenţi de rating, Standard&Poor’s şi Fitch, atribuie fiecare un calificativ „BBB minus” pentru datoriile pe termen lung în valută ale României.

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea produce anual 300.000 de maşini în Spania, din 2027
Ford ar putea produce anual 300.000 de maşini în Spania, din 2027
 Compania americană Ford Motor intenţionează să producă anual 300.000 de unităţi dintr-un nou model la fabrica sa de la Valencia (Spania), începând din 2027, a anunţat vineri Ministerul......
Metroul de Otopeni: Stația STB „Aeroport Băneasa” va fi mutată pentru lucrări la M6 – Metrorex
Metroul de Otopeni: Stația STB „Aeroport Băneasa” va fi mutată pentru lucrări la M6 – Metrorex
Luni, 13 mai 2024, începând cu orele 10:00, STB va muta stația de autobuz “Aeroport Băneasa”, cu aproximativ 50 de ...
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o parte
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, că vor fi necesare aproximativ 130 de milioane de lei în ...
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
CNAIR informează participanții la trafic că duminică, 12 mai 2024, circulația rutieră va fi închisă pe Autostrada ...