Muncă temporară sau pe perioadă determinată? Vezi ce contract de muncă e mai avantajos pentru tine

Specialiştii agenţiei de muncă temporară TjobsRecruit îţi spun cum sunt reglementate cele două tipuri de contract de  muncă, ce deosebiri sunt între cele două şi care te avantajează, funcţie de specificitatea muncii pe care o desfăşori.
Economica.net - joi, 14 mart. 2013, 09:51
Muncă temporară sau pe perioadă determinată? Vezi ce contract de muncă e mai avantajos pentru tine

Ce trebuie să ştii despre munca temporară şi munca pe perioadă determinată

Chiar dacă angajarea pentru perioadă determinată și munca temporară pot părea foarte asemănătoare, diferențele dintre acestea două sunt fundamentale, explică oficialii agenţiei de muncă temporară TjobsRecruit.

Specialiştii TjobsRecruit îţi spun în continuare ce deosebiri sunt între cele două şi cum sunt reglementate în prezent, prin Codul muncii.

Ce trebuie să ştii despre contractul de muncă pe perioadă determinată

Un angajator poate încheia cu același angajat doar 3 contracte de muncă pe perioadă determinată, pe o perioadă de 36 de luni, conform Art. 82, alineatul 4, din Codul Muncii. Alineatul 5 al aceluiași articol menționează: „Contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive și nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare”.

Astfel, dacă angajatorul încheie un contract de muncă pe o perioadă determinată de 3 luni, perioada cel mai des întâlnită în astfel de cazuri, și dorește să încheie un nou contract de muncă pe perioadă determinată, cu aceeași persoană, imediat sau la mai puțin de 3 luni de la încheierea primului contract, pe o perioadă de cel mult 12 luni, după expirarea acestuia mai poate fi încheiat doar încă un contract, tot pentru cel mult 12 luni.

Ce trebuie să ştii despre munca temporară

În cazul muncii temporare, numărul de contracte dintre agentul de muncă temporară, angajator și salariatul temporar e nelimitat.

„Durata misiunii de muncă temporară poate fi prelungită pe perioade succesive care, adăugate la durata inițială a misiunii, nu poate conduce la depășirea unei perioade de 36 de luni”, conform Codului muncii.

Astfel, indiferent de perioada primului contract de punere la dispoziție, că aceasta este de o lună sau 24 de luni, după expirarea acestuia mai pot fi încheiate un număr nelimitat de contracte de punere la dispoziție, până la atingerea în cuantum de 36 de luni.
Indiferent de periodicitatea cu care angajatorul are nevoie de suplimentarea efectivului de angajați, sistemul de muncă temporară îi oferă flexibilitatea de care are nevoie pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții optime, conchid specialiştii de la TjobsRecruit.

Te-ar mai putea interesa și
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze asistente din România, a declarat pentru News.ro Thomas Peter Ebm, CEO......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...