Negriţoiu despre Carpatica Asig: Aplicarea măsurilor de rezoluţie nu afectează activitatea de bază a societăţii

Aplicarea măsurilor de rezoluţie în cazul Carpatica Asig nu afectează activitatea de bază a societăţii, care emite în continuare poliţe de asigurări şi are relaţii comerciale normale, a declarat, luni, pentru Agerpres, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.
Economica.net - lun, 25 ian. 2016, 10:12
Negriţoiu despre Carpatica Asig: Aplicarea măsurilor de rezoluţie nu afectează activitatea de bază a societăţii

‘Aplicarea măsurilor de rezoluţie nu afectează activitatea de bază a societăţii, care emite în continuare poliţe de asigurări, are relaţii comerciale normale, deci nu are niciun impact’, a menţionat Negriţoiu.

Potrivit preşedintelui ASF, din discuţiile cu conducerea societăţii a reieşit că societatea Carpatica Asig ‘şi-a îmbunătăţit plata despăgubirilor’.

‘Nouă ne-au spus dimineaţă (luni – n. r.) că sunt cu despăgubirile la zi. Am avut o discuţie cu Consiliul de Administraţie dimineaţă pe acest subiect şi mi-au spus că şi-au îmbunătăţit plata despăgubirilor. Asta trebuie să vedem’, a adăugat Mişu Negriţoiu.

Întrebat dacă există riscul ca societatea Carpatica Asig să intre în faliment în cazul în care tranzacţia cu un investitor nu va fi încheiată, preşedintele ASF a răspuns negativ.

‘Nu neapărat. Tranzacţia este parte din pachet, dar noi avem acolo două termene – pe trei luni şi pe şase luni, în care trebuie restabiliţi indicatorii financiari şi apoi vedem… Când ajungem peste maximum şase luni, aducem planul de redresare’, a mai spus Negriţoiu.

La finalul anului trecut, acţionarii Carpatica Asig au anunţat că se află în negocieri avansate cu mai mulţi investitori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis aplicarea măsurilor de rezoluţie în cazul societăţii de asigurări Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de către autoritate în vederea redresării, respectiv vânzării, se arată într-un comunicat al ASF transmis, luni, AGERPRES.

Prin mecanismul de rezoluţie se doreşte o intervenţie a autorităţii în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerinţele legale, înainte de a intra în faliment.

‘Analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig SA şi alţi factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cât şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public (art. 42 şi art. 43, alin. 2)’, se arată în comunicatul ASF.

Astfel, într-un interval de cel mult 6 luni, ASF va întocmi Planul de rezoluţie şi se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie.

În plus, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care va avea ca atribuţii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societăţii la data de 31.12.2015, întocmirea situaţiilor financiare anuale şi auditarea acestora, precum şi supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig va trebui să continue demersurile pentru atragerea unui investitor strategic, să încheie tranzacţia de vânzare şi să restabilească nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată.

De asemenea, conducerea societăţii va trebui să restabilească nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 1.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 6 luni de la data comunicării deciziei, SCR să fie din nou respectată.

În plus, conducerea societăţii va avea obligaţia să se consulte cu administratorul temporar şi să obţină acordul acestuia înainte de a lua decizii sau de a întreprinde acţiuni ce privesc activele societăţii.

Potrivit reglementărilor în vigoare, mecanismul de rezoluţie presupune intervenţia autorităţii în domeniu în situaţia în care nu există perspective rezonabile ca starea de dificultate majoră a asigurătorului să poată fi înlăturată într-o perioadă rezonabilă prin măsuri alternative sau prin măsuri de supraveghere. În plus, mecanismul permite valorificarea activelor bune ale societăţii de asigurări pentru despăgubirea clienţilor.

Carpatica Asig se află, de la începutul anului 2014, într-un program de redresare financiară şi ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, să atragă un investitor strategic până la jumătatea lunii decembrie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...