Noi reguli pentru racordarea la gaze. Avantaje pentru consumatori, penalităţi pentru distribuitori

ANRE a elaborat un proiect de ordin care modifică Standardul de Performanţă pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale, prin care se stabilesc termene mai scurte şi compensaţii băneşti pe care distribuitorii trebuie să le plătească dacă nu le respectă.
Mihai Nicuţ - lun, 05 mart. 2018, 22:02
Noi reguli pentru racordarea la gaze. Avantaje pentru consumatori, penalităţi pentru distribuitori

Proiectul presupune, mai întîi „introducerea termenelor referitoare la soluționarea cererilor de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, indicator de performanță și compensațiile aferente”.

Astfel, distribuitorul va trebui să dea un răspuns la o solicitare de racordare în termen de cinci zile, dacă nu este necesară realizarea extinderii și/sau redimensionării obiectivului/conductei de distribuție a gazelor naturale pentru noul branşament sau dacă extinderea este în planul de investiţii al operatorului de distribuţiue, aprobat de ANRE.

În restul situaţiilor, solicitantul cererii de racordare trebuie să primească un răspuns în 30 de zile. Răsunsul poate fi pozitiv sau negativ

Dacă nu respectă termenul, distribuitorul este obligat să plătească daune de 20 de lei solicitantului cererii de racordare, plus cinci lei pentru fiecare zi de întârziere a răspunsului. Întîrzierea nu poate depăşi 60 de zile.

Citeşte şi: 

Conductele de transport al gazelor din România crapă şi când e prea frig şi când e prea cald. Cine e de vină

ANRE mai obligă distribuitorii să realizeze şi un studiu tehnico-economic, pentru a se evalua condiţiile privind asigurarea accesului celor care solicită racordarea la sistemul de distribuţie. Studiul tehnico-economic însoțește avizul tehnic de principiu şi trebuie elaborat în maximum 30 de zile de la data primirii cererii de racordare.

Dacă termenul nu este respectat, distribuitorul trebuie să plătească o daună fixă de 100 de şi, suplimentar, „5 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 31-a zi, de la data primirii cererii de racordare la SD în cazul documentatiei complete sau de la data completării acesteia, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere”.

Pentru realizarea unui nou record şi/sau a unei noi staţii de reglare/măsurare, distribuitorul trebuie să depună documentația pentru autorizația de construire în maximum 45 de zile de la data încheierii contractului de racordare şi să pună în funcţiune instalaţia în maximum 60 zile de la data obținerii autorizației de construire, respectiv 120 zile de la data obținerii autorizației de construire obținute în lunile decembrie, ianuarie și februarie.

Dacă nu o face, pentru fiecare dintre cele două situaţii va plăti solicitantului o despăgubire fixă de 100 de lei pe zi.

Apoi, pentru situaţia în care a depus cu întârziere documentaţia, va plăti suplimentar 20 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 46-a zi, de la data încheierii contractului de racordare, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere. La fel, va plăti 20 de lei pentru fiecare zi de întârziere în care nu a pus instalaţia în funcţiune, începând cu a 61-a zi, respectiv 121-a zi, după caz, de la data obținerii autorizației de construire, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.

Citeşte şi: 

Semnal de alarmă: Cine va mai construi cele 5.000 km de conducte de gaze de care are nevoie România? Firmele româneşti au murit

Distribuitorul este obligat să răspundă la sesizările/reclamațiile scrise ale oricărui solicitant sau utilizator al sistemului de distribuţie cu privire la proiectarea, execuția, recepția și punerea în funcțiune a instalaţiei.

Dacă nu o face, este obligat la o daună fixă de 10 lei, şi, suplimentar, 2 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 21- a zi de la data înregistrării sesizării/reclamației, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere.

ANRE mai impune şi ca firma de distribuţie să pună în funcţiune obiectivul/conducta realizată în maximum nouă luni de la semnarea contractului sau a emiterii acordului de acces , sau de cel mult şase luni de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Dacă nu respectă termenele, va plăti o despăgubire fixă de 100 de lei şi, suplimentar, 20 de lei pentru fiecare zi de întârziere, iar întârzierea nu poate depăşi 60 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...