Noii latifundiari ai României: danezii de la Ingelby urcă în clasament până pe locul patru

Compania daneză Ingleby, cea care şi-a extins portofoliul de terenuri arabile prin preluarea societăţii Campo D'Oro de la investitorul italian Giovanni Roncato, continuă să acumuleze pământ arabil pe teritoriul României. A devenit astfel, numai cu această societate, al patrulea cel mai mare exploatator de terenuri din România.
Economica.net - mie, 27 iun. 2018, 20:54
Noii latifundiari ai României: danezii de la Ingelby urcă în clasament până pe locul patru

Grupul danez Ingelby, controlat de familia miliardarului de origine suedeză Hans Rausing, unul dintre cei mai bogaţi 100 de oameni din lume, a mai urcat anul trecut încă o poziţie în clasamentul celor mai mari exploatatori de terenuri arabile din România, indică datele Agenţiei de Plăţi la solicitarea ECONOMICA.NET. Prin societatea Campo D’Oro din judeţul Timiş pe care o controlează, familia daneză l-a depăşit pe omul de afaceri italian Luciano Martini care controlează compania Emiliana West Rom SRL şi care exploata în 2016 în jur de 12.000 de hectare de teren.

Grupul danez de ferme de familie Ingleby mai controlează însă şi alte companii cu afaceri în cultivarea cerealelor. Printre acestea se numără Cross Wind SRL, care deţine în judeţul Timiş culturi vegetale şi ferme de animale şi Green Gate SRL. Potrivit unei raportări a companiei, anul trecut compania exploata 19.369 de hectare în România pe care le-a cultivat cu cereale, fasole, seminţe de iarbă sau coacăze. Compania deţine, de asemenea, şi aproximativ 3.700 de hectare de pădure.

„În 2007, am decis să investim în Europa. Am ales România datorită istoriei sale ca fiind un fost coș de cereale din Europa. Un an mai târziu, am cumparat o pădure de fag şi păduri de stejar din România ca o investiţie pe termen lung, durabilă”, anunţa compania care a raportat în 2017 producţii record la hectar în România.

„Recolta de iarnă de canola (hibrid de rapiţă) și grâu a depășit toate așteptările noastre în acest an. Randamentele noastre au fost cu 97% mai mari pentru canola comparativ cu anii precedenți și cu 27% mai mari pentru grâu comparativ cu media ultimilor cinci ani”, se menţionează în raport.

În total, Ingelby deţinea la 30 iunie 2017 peste 100.500 de hectare la nivel mondial, din care 81.500 teren arabil şi and 7.261 hectare de pădure.

De asemenea, din datele APIA, a doua surpriză a clasamentului celor mai mari exploatatori de terenuri arabile vine tot de la o companie daneză. JD Agro Cocora SRL, controlată, potrivit termene.ro, de către Romania Farm Invest AS, a urcat pe poziţia a noua, de pe locul 11 cu un an în urmă. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, filială românească a Romania Farm Invest A/S cultivă cereale pe o suprafaţă de 10.500 hectare în judeţul Ialomiţa.

Danezii de la Romania Farm Invest AS au luat locul SC Zimbrul SA, companie deţinută, potrivit termene.ro, de către Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre. Potrivit unui anunţ al companiei, producătorul portughez de cereale, care a intrat pe plan local în 2005, exploatează peste 16.300 de hectare în România. 
În rest, latifundiarii şi-au păstrat locul în clasament cu SC Agricost, controlată de Constantin Duluţe pe prima poziţie, Intercereal SA din grupul InterAGro al lui Ioan Niculae pe locul doi  şi Comcereal din grupul Racova pe locul trei.

Menţionăm că acest clasament a fost realizat de APIA în funcţie de suprafaţa declarată de companii în cererile unice de plată pe care au trebuit să le depună până la 31 mai 2018. Terenurile luate în calcul sunt atât cele aflate în proprietatea companiilor cât şi cele arendate de la Agenţia Domeniilor Statului, Primării sau terţi. De asemenea, precizăm că APIA nu ne-a furnizat informaţii referitoare la suprafeţele declarate de companii, acestea fiind informaţii confidenţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...