Cresc taxele! Notarii au ridicat cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din Bucureşti

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti a fost stabilită la valori mai mari cu până la 40% faţă de 2012, în condiţiile în care în ultimii ani preţurile de tranzacţionare a locuinţelor s-au redus constant.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 10:39
Cresc taxele! Notarii au ridicat cu până la 40% valorile minime pentru apartamentele din Bucureşti

Ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2013 clasifică apartamentele din Bucureşti în 60 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum şi anul construcţiei.

Valorile din grilă se plasează semnificativ sub preţurile de tranzacţionare şi reprezintă nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Unirii valoarea minimă se situează la 65.610 euro, valabilă pentru o construcţie din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament în aceeaşi zonă, cu aceleaşi caracteristici, dar încadrat ca an al construcţiei între 1978-1997, avea o valoare de 45.750 de euro.

Totodată, un apartament cu două camere situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sau în zona Pieţei Universităţii este evaluat la 62.870 de euro în acest an, comparativ cu 46.870 de euro anul trecut, adică cu 34% mai mult.

În Piaţa Constituţiei, o locuinţă cu aceleaşi caracteristici este evaluată în grila notarilor din acest an la 63.760 euro, în creştere cu 36% pestea valoarea de 46.870 de euro din anul anterior. Locuinţele de pe Bulevardul Dacia sunt evaluate în plus cu 20%, de la 48.870 euro la 60.940 de euro.

Şi pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori în urcare pentru acest an. În urma actualizării valorilor, un apartament de două camere confort sportit de la un etaj intermediar într-un bloc de pe Bulevardul Basarabiei sau Şoseaua Pantelimon este evaluat la 41.770 euro, faţă de 37.000 de euro în 2012.

În Drumul Taberei, acelaşi apartament are o valoare de 31.900-35.520 de euro, faţă de 28.570-32.280 de euro în 2011.

Pentru un apartament cu două camere din zona Mihai Bravu, notarii au stabilit o valoare de minimum 42.530 de euro şi un maxim de 53.530 de euro. În grila de anul trecut, minimul era de 37.980 de euro, iar maximul de 45.750 de euro. În Vatra Luminoasă sau Şoseaua Iancului, creşterea a fost uşor mai redusă, respectiv de circa 12%, de la 37.980 de euro la 42.430 de euro.

În acelaşi timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei valorile au crescut de la 32.280 de euro, la 41.950 de euro.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie imobilelor, grilă care este comunicată direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ghidul urmăreşte stabilirea valorilor orientative pentru proprietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilor efectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei viitoare.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.

Astfel, dacă proprietăţile – construcţii şi terenuri – sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Dacă valoarea declarată de părţi este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

„Ghidul a fost elaborat de două societăţi de evaluare şi are ca principală caracteristică nu atât o modificare a valorilor, cât o detaliere de şase ori a zonării imobiliare, pentru a se ajunge la valori cât mai aproape de realitate. În anii anteriori, datorită existenţei unor zone prea mari, se putea întâmpla ca un imobil aflat spre periferie să se afle în aceeaşi zonă cu imobile apropiate de zona 0 sau 1”, au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Camerei Notarilor Publici din România

Aceştia menţionează că prin împărţirea fiecărei zone în şase sub-zone cu valori diferenţiate se va ajunge la situaţii mult mai apropiate de valorile reale din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări de construcţie ale Spitalului Regional de Urgenţe (SRU)....
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...