O nouă etapă de depunere a cererilor de către producătorii de lapte pentru obţinerea subvenţiei, până pe 6 iunie

Producătorii din sectorul laptelui, care nu au depus cereri în prima perioada de depunere pentru obţinerea ajutorul excepţional destinat fermierilor din acest sector, vor mai putea face acest lucru în perioada 30 mai - 6 iunie 2016, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 19:20
O nouă etapă de depunere a cererilor de către producătorii de lapte pentru obţinerea subvenţiei, până pe 6 iunie

În prima etapă au fost depuse cereri doar pentru 80,44% din suma suma totală prevăzută sectorului, respectiv 8,7 milioane de euro.

‘Pentru a beneficia de ajutorul financiar producătorii de lapte de vacă trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, şi deţin cotă de livrări la data de 31 martie 2015; sunt în activitate, au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim – cumpărător, şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015’, precizează APIA într-un comunicat.

Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către APIA conform cantităţii de lapte livrate în anul de cotă 2014-2015, respectiv 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 de tone inclusiv; 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone şi până la 200 de tone inclusiv; 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone.

În situaţia în care beneficiarii nu utilizează în totalitate plafonul alocat pentru care au depus cereri, diferenţa se redistribuie în cadrul aceluiaşi sector, către aceiaşi beneficiari eligibili şi cuantumul unitar alocat pe beneficiar/cantitate de producţie realizată în perioada de referinţă, se recalculează în sensul creşterii acestuia, cu 10 zile lucrătoare înainte de efectuarea plăţii.

De asemenea, dacă plafonul din sectorul lapte se depăşeşte, cuantumul unitar alocat pe beneficiar/cantitate de producţie realizată în perioada de referinţă se recalculează în sensul diminuării acestuia cu un procent calculat de APIA până la limita sumei aprobate, cu 10 zile lucrătoare înainte de efectuarea plăţii.

Potrivit datelor MADR, în prima perioadă de depunere a cererilor de ajutor financiar, 22 martie – 08 aprilie 2016, au fost depuse cereri de plată de către 16.837 de producători de lapte din cei aproximativ 21.000 înregistraţi, cu o valoare de 7.057.952 euro, ceea ce reprezintă un procent de 80,44% din suma totală alocată sectorului.

România avea prevăzută o sumă de 11,145 milioane de euro, echivalentul în lei, conform Hotărârii nr. 160 din 16 martie 2016 pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul delegat (UE) 2015/1.853 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare excepţionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor.

Din suma totală, echivalentul în lei a 8,773 milioane euro a fost alocată pentru sectorul laptelui şi produselor lactate, iar echivalentul în lei a 2,372 milioane euro pentru sectorul de creştere a porcinelor.

‘Pentru buna desfăşurare a activităţii de administrare a cererilor de acordare a ajutorului financiar, APIA a elaborat ‘Ghidul solicitantului ajutorului financiar’, a dezvoltat o aplicaţie electronică şi a elaborat instrucţiuni de lucru pentru primirea şi verificarea cererilor. Preluarea cererilor în prima sesiune de depunere s-a desfăşurat în condiţii optime, iar până la data prezentei au fost introduse în aplicaţia electronică a ajutorului excepţional – în sectorul laptelui şi produselor lactate circa 10.500 de cereri’, precizează MADR.

Conform regulamentelor europene, plăţile se efectuează până cel târziu la data de 30 iunie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru anul 2024 la evenimentul Unbox & Discover, evidențiind cele mai recente......
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...