OIE: Urmărirea cărnii provenite de la porci infectaţi cu pestă porcină africană este esenţială pentru combaterea bolii

Urmărirea cărnii şi a produselor din carne provenite de la porci infectaţi cu pestă porcină africană este esenţială pentru combaterea răspândirii acestei boli extrem de contagioase, care poate supravieţui în alimentele procesate, a declarat luni directorul adjunct al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), transmite Reuters, citat de News.ro. 
Economica.net - mar, 11 sept. 2018, 05:37
OIE: Urmărirea cărnii provenite de la porci infectaţi cu pestă porcină africană este esenţială pentru combaterea bolii

Pesta porcină africană s-a răspândit rapid în Europa de Est şi China, cel mai mare producător de carne de porc din lume, unde apar cazuri noi în fiecare zi, în regiuni îndepărtate una de cealaltă.

„Scenariul din China este foarte dificil, din cauza gradului actual de răspândire şi a gradului de contaminare semnificativ al diferitelor produse din carne”, a spus Matthew Stone, director general adjunct al OIE, organizaţie care are sediul în Paris.

Un număr considerabil de porci ar fi putut să fie crescuţi atunci când fermele nu ştiau de acest virus. Porcii au fost trimişi la sacrificare, iar virusul a ajuns în lanţul de aprovizionare, creând un risc pentru o expunere mai mare.

Porcii pot fi infectaţi cu pestă porcină africană prin contact direct cu porci infectaţi sau prin ingestia de gunoi care conţine carne şi produse din carne de la porci infectaţi.

Stone a cerut guvernelor să asigure un control mai strict la vamă şi inspecţii pentru gestionarea răspândirii virusului.

Răspândirea rapidă a pestei porcine africane în China a dus la creşterea preţurilor cărnii de porc în ţară, a mărit probabilitatea creşterii importurilor şi exercită presiuni de majorare a preţurilor soiei, un ingredient esenţial al furajelor pentru porci.

Pesta porcină africană, care nu afectează oamenii, este caracterizată de febră mare, pierderea apetitului, hemoragii şi moartea porcilor, într-un interval de 2-10 zile. Rata de mortalitate poate fi de până la 100%. Nu există vaccin sau tratament pentru această boală.

Problema transporturilor va fi esenţială pentru Uniunea Europeană, care încearcă să ţină sub control epidemia care a afectat deja mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.

Între cele mai afectate ţări sunt România, Polonia, Ungaria şi mai recent Bulgaria, alarmând guvernele şi crescătorii de porci, din cauza ritmului rapid de răspândire.

În România, autorităţile au afirmat că alimentele transportate de oameni reprezintă, cel mai probabil, sursa contaminării din ţară, a spus Stone, care a subliniat riscul migraţiei populaţiilor în extinderea bolii.

Pesta porcină africană a dus la sacrificarea a circa 250.000 de animale în România.

„Criza umanitară a migraţiei creează noi riscuri pentru Europa, de care oamenii sunt foarte conştienţi, dar la fel sunt şi muncitorii migranţi care intră legal în aceste ţări, care păstrează legături strânse cu ţările de origine, ceea ce implică vizite şi revenirea cu alimente asupra lor”, a explicat Stone.

Acesta a arătat că este un scenariu tipic pentru multe ţări şi foarte dificil de controlat, pentru că este foarte dificil să faci verificări corecte la frontiere pentru toate maşinile, camioanele şi oamenii care trec graniţele.

Mulţi lucrători din România şi Bulgaria trec graniţele pentru a lucra în alte state ale UE, atraşi de salariile mai mari.

Săptămâna trecută, agenţia pentru alimente a Naţiunilor Unite a avertizat că pesta porcină africană se va răspândi mai mult ca sigur din China în alte state asiatice, în special prin intermediul produselor din carne de porc infectată.

Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți din dubla impunere
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți ...
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi la Bruxelles, au convenit asupra unor noi reguli menite să ajute investitorii la recuperarea sumelor în caz de dublă impunere,......
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 ...
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața ...
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut mai mult decât se estima în primul trimestru din 2024, dar ...
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul ...