Omul de afaceri Cristian Burci şi alţi patru inculpaţi în dosarul referitor la societatea Romvag, sub control judiciar

Omul de afaceri Cristian Burci şi ceilalţi patru inculpaţi, reţinuţi de DIICOT - Biroul Teritorial Olt în dosarul referitor la devalizarea Romvag Caracal, au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de către magistraţii Tribunalului Olt care au respins, joi seara, solicitarea procurorilor de luare a măsurii arestării preventive faţă de cele cinci persoane reţinute în cauză, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 28 apr. 2016, 19:59
Omul de afaceri Cristian Burci şi alţi patru inculpaţi în dosarul referitor la societatea Romvag, sub control judiciar

Miercuri seară, procurorii DIICOT – BT Olt i-au reţinut pe omul de afaceri Cristian Burci, pe Denisa Turcu, fost administrator special al Adevărul Holding, pe Clara Clementina Gheocov, actualul administrator al Adevărul Holding, pe fostul director al Romvag Caracal, Ion Dinoiu şi pe Vilson Stancu.

Ion Dinoiu, Vilson Stancu şi Clara Clementina Gheocov au plecat din arestul IPJ Olt la expirarea ordonanţei de reţinere. Ordonanţa de reţinere pentru Cristian Burci expiră în jurul orei 23,50, iar Denisa Turcu Poate pleca de la IPJ Olt după ora 0,30.

Potrivit încheierii postată pe pagina Tribunalului Olt, magistraţii au respins propunerea procurorului DIICOT – BT Olt de arestare preventivă a inculpaţilor Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Clementina Gheocov, Ion Dinoiu şi Vilson Stancu, ca ‘neîntemeiată’ şi au dispus faţă de aceştia luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Conform soluţiei pronunţate de Tribunalul Olt, cele cinci persoane puse sub control judiciar trebuie să respecte mai multe reguli şi obligaţii, pe durata acestei măsuri preventive, şi anume: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea acestora, de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, pe timpul controlului judiciar inculpaţii trebuie să respecte şi următoarele obligaţii: să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu comunice unul cu celălalt direct sau indirect, pe nicio cale; să nu se apropie de martorii din acte.

Martorii cu care nu au voie să comunice persoanele puse sub control judiciar sunt: Mitran Marian, Niţu Camelia, Mănescu Cătălin Cosmin, Pîslaru Constantin Lucian. Inculpaţii nu trebuie să comunice nici cu: Barbu Viorel, Ştefan Ion Eugen, Straulea Ioana Daiana, Danciu Mihai, Mitroi Silviu, Enache Dumitru. Cele cinci persoane puse sub control judiciar trebuie să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă.

Soluţia pronunţată joi seara de magistraţii Tribunalului Olt poate fi contestată.

Cristian Burci a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la spălare de bani şi instigare la evaziune fiscală.

Denisa Turcu este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la evaziune fiscală.

Clara Clementina Gheocov a fost reţinută pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de aderarea la un grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Fostul director Romvag Caracal, Ion Dinoiu, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de aderarea la un grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

Vilson Stancu a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de aderarea la un grup infracţional organizat, complicitate la delapidare, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Grupul infracţional condus de Cristian Burci a devalizat Romvag Caracal printr-un mecanism tip suveică, acesta constând în împrumuturi acordate unor firme controlate tot de omul de afaceri şi care nu au mai fost niciodată returnate, dar şi prin vânzarea de vagoane în străinătate folosind intermediari, susţin procurorii DIICOT.

În referatul prin care procurorii DIICOT – BT Olt au solicitat arestarea preventivă a lui Burci şi a altor patru persoane apropiate acestuia este dezvăluit mecanismul prin care au fost retrase sume enorme de bani de la fabrica de vagoane din Caracal, distrusă aproape în totalitate.

Procurorii susţin că grupul infracţional condus de Cristian Burci a reuşit să distrugă în totalitate fabrica de vagoane de la Caracal, care a ajuns ca, de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajaţi, să rămână doar cu o clădire de câţiva zeci de metri pătraţi.

Procurorii au calculat că gruparea condusă de Burci a adus un prejudiciu SC Romvag SA de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei şi a reciclat sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...