Omul de afaceri Sorin Strutinsky, trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi al preşedintelui suspendat CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru mai multe fapte de corupţie, printre care şi trafic de influenţă.
Economica.net - lun, 02 mart. 2015, 12:38
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, trimis în judecată de DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, el este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată, scrie Agerpres.

DNA precizează că în 2009 Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către firma acestuia, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral.

Procurorii susţin că, în schimbul banilor, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către firma respectivă. Astfel, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky a primit de la denunţător suma de aproximativ 1,3 milioane lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în cele ale firmelor indicate de omul de afaceri, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project. Ulterior, el i-a determinat pe reprezentanţii firmelor implicate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile.

DNA menţionează că, în perioada 2009 – 2013, Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani: peste 465.000 lei, 430.000 lei în patrimoniul SC New Home Construct SA; peste 125.000 lei, 161.000 lei, în patrimoniul SC Mehmetoglu; 40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul SC Panel Building System; aproximativ 15.500 lei, în patrimoniul SC CDS Project; aproape 5.400 lei, în patrimoniul SC Nefermin. În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Omul de afaceri este acuzat că, în 2012, a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa).

‘În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunţătorul a renegociat, în 11 ianuarie 2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei’, se arată în comunicat.

Anchetatorii au mai constatat că, în 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, respectiv lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari.

‘În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menţionat. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Strutinsky a primit de la denunţător, suma de aproape 606.000 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat’, se mai spune în document.

Procurorii au reţinut că Strutinsky a primit, în numerar, şi suma 25.000 euro, urmând că diferenţa de încasat – în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

De asemenea, în perioada 2013 – 2014, Sorin Strutinsky, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor menţionate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale firmelor. Totodată, el i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunţătorului.

‘În cursul anului 2013, acelaşi inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile Sa Constanţa (modernizare ecluze – echipamente şi instalaţii). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de consorţiul respectiv. În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375. 179 lei)’, mai subliniază sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile şi imobile, în valoare totală de peste 1,3 milioane lei şi aproximativ 6.900 euro, proprietatea lui Strutinsky, până la concurenţa sumei de aproximativ 1,9 milioane lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informatii.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...